Blogg


Tankar kring user experience, service design och effektstyrning

Vårens 5 mest lästa blogginlägg

Sara Doltz

Brukar du läsa vår blogg? Här har du blogginläggen som du inte får missa.

Några veckor kvar till semestern och vi passar på att rannsaka bloggen. Här kommer de mest lästa inläggen under 2017:

Jobbar du med Effektkartläggning? Här har du årets viktigaste blogginlägg. Vi har tagit fram en mall som du kan utgå ifrån när du ska göra din effektkarta. Den finns för Illustrator, Sketch och Omnigraffle. Du kan även ladda ner den i pdf-version.

Den digitala arbetsmiljön är starkt eftersatt om man jämför men den fysiska. Göteborgs stad gör något åt det. Vi har hjälpt dem att ta fram en riskbedömning kring nya IT-system samt utvecklingen av befintliga sådana. Så att ingen ska fastna och bli plågad i ett Jävla skitsystem.

Ingrid Domingues skriver om de många sidorna och fördelarna med Effektkartläggning.

Alla har hört talas om algoritmer, de kan var harmlösa på Facebook – men förödande för den som söker banklån. Läs Jonas Söderströms text om hur Algoritmerna är på väg mot att klassas som samhällsfara.

Sist, men inte minst, har du tappat alla inspiration och kommer inte vidare med din design? Det finns hjälp. Här är David de Léons text som får dig att bli kreativ på beställning.

Oordning – nyttigare än du tror

Jonas Söderström

För att vara maximalt effektiv, bör du gå igenom din mailbox regelbundet, sortera ner alla inkommande mejl i logiska mappar - och få en nära-nirvana-upplevelse när själva inkorgen är tom: "inbox zero", hurra!
Och mest produktiv blir du om du noggrant planerar dina dagliga aktiviteter, eller hur?

Glöm inte nominera till inUse Award – du kan vinna fina priser!

Och ju mer detaljerade data vi kan mata in i dejting-tjänsten på nätet, desto större chans har vi väl att hitta den perfekta kärleken?

Vanliga råd, och tankar som förefaller självklara, inte sant?
Men, tyvärr. Alla är fel! :)

I sin nya bok Messy vänder Tim Harford upp och ned på ett stort antal antaganden om nyttan och fördelarna med enhetlighet, logik, ordning och regelbundenhet. Följaktligen är det typiskt att boken finns med två olika undertitlar, i annars likadana utgåvor: How To be Creative and Resilient in a Tidy-Minded World eller The power of disorder to disrupt our lives  (Riverhead books, 2016). Ingen ordning där inte!

Harford är en av mina favoritskribenter. I botten är han ekonom, och skriver krönikor i Financial Times som "The undercover economist". Han har gett ut ett halvdussin böcker och fått fler priser för sitt skrivande än man kan räkna upp. Hans förra bok, "Adapt! Why success always starts with failure" är en sådan där briljant bok som alla som jobbar med att utveckla eller förändra verksamheter borde läsa.

Och det gäller i hög grad även för den senaste. I "Messy" pekar Harford på hur lockade vi är av begrepp som likformighet, ordning och enhetlighet. Men att de inte alltid ger de positiva effekter som vi tror.

Ta det här med mejlen. Undersökningar visar att det kostar mer än det ger att sortera mejlen efter noggranna logiska principer: det tar längre tid och blir svårare att hitta än om man bara söker i en full inkorg.
Och studieresultaten för studenter som tränades att noggrant planera sin dag var till och med sämre än för de som inte planerade alls! De som tränades att göra grova, översiktliga planer på sådär en månads sikt var däremot överlägset framgångsrika.
Och dejting då? i själva verket visar det sig att några få variabler – som geografisk närhet, ålder och längd – var de enda variablerna med värde för en framgångrik träff.

Harford har egentligen två budskap. Det första är att krav på ordning och enhetlighet är säkra sätt att hindra nya och kreativa idéer. Till exempel var den i särklass mest framgångsrika forskarmiljön på MIT den kaotiska Building 20, en tillfällig barack där en mängd orelaterade veksamheter trängdes in. Några av David Bowies mest inflytelserika skivor skapades genom att producenten Brian Eno gav musikerna helt slumpmässiga, synbarligen ovidkommande instruktioner (så kallade Oblique strategies – en vrickad kusin till inUse Designkritik-kortlek). Hitlers pansargeneral Rommel, "Ökenräven", besegrade sina motståndare genom att ständigt överraska dem med nya utfall, istället för att hålla sig till en fastlagd strategi. (Och Harford identifierar att Donald Trump gjort precis likadant.)

Det budskapet är kanske inte överraskande, men Harford visar gång på gång hur lätt det är att falla för det han kallar "the tidiness temptation". Du har hört replikerna: "nu måste vi strama upp" eller "alla ska  använda samma verktyg". Förmodligen för att man antar att det ändå ska ge vinster som gör det värt det.

Men den andra – och kanske mer oväntade – poängen är alltså att vi ofta överskattar vilken förmåga  "ordning och reda" har att skapa fördelar. Harford kan stödja sig på kontrollerade studier och på exempel från många håll: musik, krigföring, lekplatser, gatukorsningar, forskning, skogsbruk, hälsa, arkitektur, affärer. I kontoret med den strikta policyn för klinisk ordning och rena skrivbord var produktiviteten 25 procent lägre, än om medarbetarna själva fick inreda som de ville. Tjugofem procent! Det är ett ofantligt bortfall. I motsvarande fälla trillar politikern som sätter kvantifierbara mål för en offentlig tjänst - eller för den delen den bakterierädda föräldern som låter sina barn växa upp i en alltför steril miljö, för att bara nämna några gravt kontraproduktiva strategier.

Harford uppmanar oss: embrace mess! Släpp på kontrollen, bejaka en viss grad av oordning!

Värden är oordnad; det gör i själva verket naturliga system mer hållbara, motståndskraftiga och långsiktigt effektiva. Och det går att visa att det också gäller artificiella system, som organisationer och mjukvara. Affärssystemet som ska ge organisationen total kunskap om alla transaktioner blir en belastning: det kostar mer än vad det ger tillbaka. Tumregler och uppskattningar har ofta en bättre nettoeffekt än exakta data. (Ett av kapitlen har underrubriken "When human messiness protects us from computerized disaster".)

Systemen hanteras ju av människor, och den dansen följer inte alltid en enkel logik. Hälso-appen som presenterade exakta data om hur mycket bäraren rörde sig gav sämre viktminskning, kanske för att ett fokus på de exakta siffrorna fick användaren att tycka att hon nu kunde belöna sig själv med en bulle till. En gatukorsning med en synbarligen "oordnad" blandning av bilar och fotgängare skapar färre olyckor än den där de har separerats med ordnade streck och signaler, därför att folk blir försiktigare och mer uppmärksamma. De detaljerde dagsplaner som studenterna instruerades att göra kunde inte hantera oväntade händelser, så när planerna havererade halkade studenterna efter, fick lägga mer tid på att ändra planen, halkade efter ännu mer och fick allt mer dåligt samvete för detta - och sämre studiemotivation.

Men varför är vi överdrivet förtjusta i ordning, trots att det inte lönar sig särskilt väl? Harfod har väl inget riktigt psykologiskt svar på det.

Men utifrån exemplen finns det ändå två viktiga slutsatser man kan dra från Harfords bok.

Den första är att det är effekten som räknas. Tro inte att ett system eller en åtgärd automatiskt ger den (positiva) effekt som ytligt sett verkar rimlig (eller som säljare framhåller).

Den andra är vikten av att observera och försöka förstå verkliga användare i verkliga användningsmiljöer. Vilka är deras drivkrafter? Hur reagerar de?

Vilket ju råkar vara våra två ledstjärnor här på InUse. :)

Bonus: Tim Harfords podcast 50 Things That Made the Modern Economy hos BBC.


Glöm inte nominera till inUse Award – du kan vinna fina priser!

Win-win! Nominera till inUse Award och stöd Geek Girl Meetup

Jonas Söderström

Nu kan du göra två goda saker på en gång: Nominera en bra digital tjänst till inUse Award, så stödjer du samtidigt Geek Girl Meetup. För varje nominering skänker inUse 25 kronor till nätverket för kvinnor inom IT.

Nominera för inUse Award senast den 22 juni

Geek Girl Meetup Ideella Förening (GGMIF) är en av Sveriges största mötesplatser och nätverk för kvinnor inom IT. I snart tio år har man jobbat för en mer jämställd IT-bransch.

– Vi vill främja och synliggöra kvinnors positioner inom deras respektive område och expertis, säger Maria Sjögren som sitter i GGMIF:s styrelse.

Det hela började 2008 när Heidi Harman och Andie Nordengren reagerade på att så få kvinnor var representerade på IT-mässor och webbkonferenser. De ville helt enkelt skapa ett forum för att få fler tjejer att synas inom webb, teknik och entreprenörskap.

I april 2009 hölls den första träffen och sedan dess har nätverket spritt sig över världen och möten har anordnats på platser som Tunis, Hongkong och London.

– Nu i maj gick vårt stora riksevent Geek Evolution av stapeln, med bland annat föreläsningar av Claudia Olsson och Cecilia Beck-Friis och också en ”fireside chat” med Anita Sarkeesian.

På Geek Evolution pratade också Emma Hällström, som sitter med i juryn för InUse Award i år.

– Det var häftigt att se alla grymma geeks ta plats på konferensen, säger Maria Sjögren. Vårt riksevent är ett tillfälle där teknikintresserade tjejer, gammal som ung, får chansen att både inspirera och bli inspirerade i en trygg miljö och det märks verkligen. För varje år som går så ser vi att fler och fler av tjejerna som en gång gjorde sitt första anförande på scenen hos oss nu också vågar ta plats utanför konferensen.

– Att våga ta plats är också ett tema som vi planerar att bygga vidare på under hösten. Att ge geek girls mod och verktyg för att dels tacka ja själva och också stötta andra kvinnor att ta plats på scenen.

Så genom att nominera till Inuse Award lyfter du samtidigt bra digitala lösningar, och hjälper till att skapa en mer jämställd IT-bransch. Två bra saker på en gång!

Och eftersom du kan nominera flera tjänster – och även sådana du själv varit med att utveckla – finns det ingen gräns för ditt stöd. Ju fler nomineringar desto bättre! 

Så kom ihåg att nominera senast den 7 juli

Här är hela inUse Award-juryn

Ola Nilsson

Nomineringarna strömmar in och snart väntar det tuffa jobbet – att ta fram Sveriges bästa användarupplevelse. Här är hela juryn!

För varje nominering skänker inUse 20 kronor till Geek Girl Meetup – in och nominera!

Det är riktiga stjärnor i juryn för inUse Award. Mengmeng Du, Andrew WaldenPär BygdesonEmma Hällström kompletteras med de två essen från de egna inUse-leden – Director of Agile Development and Inclusive DesignSara Lerén och User Experience Strategist & Designer, Jonas Söderström.

Fram till midsommar går det bra att nominera – du kan även nominera dig själv!

Inför inUse Award: Fjärde jurymedlemmen

Ola Nilsson

Som nummer fyra i den glänsande raden av jurymedlemmar till inUse Award har vi – Emma Hällström!
– Det intuitiva är något jag går igång på och att se att en lösning verkligen utgått från användaren och dennes problem, säger hon.

För varje nominering skänker inUse 20 kronor till Geek Girl Meetup – in och nominera!

Mengmeng Du, Andrew Walden och Pär Bygdeson är redan offentliggjorda. Nu är det dags att släppa fram Emma Hällström!

Grundare och vd för Femingo som arbetar med feministisk innovation. Har sin bakgrund i marknadsföring men efter att ha gått in i väggen 2014 valde hon att satsa fullt ut på – Emma. Välkommen till inUse Award-juryn, Emma Hällström!

– Det är första gången jag är med i ett liknande nationellt juryarbete så jag hoppas på en spännande utmaning, att träffa nya människor med olika kompetensområden och även se vad andra letar efter inom användarvänlighet. Hoppas också hitta några nya spännande tjänster att använda mig av i min vardag.

– Jag hoppas hitta något nytänkande och något som verkligen hjälper människor i deras vardag på ett smart sätt. Det intuitiva är något jag går igång på och att se att en lösning verkligen utgått från användaren och dennes problem.

Femingo syslar med feministisk innovation, vad innebär det i ert fall?

– Med kvinnor och kvinnors problem som utgångspunkt använder vi nya tekniker för att skapa en lite bättre och mer jämställd värld.

inUse skänker 20 kronor till Geek Girl Meetup för varje nominerat bidrag till inUse Award. Vad är din koppling till denna organisation?

– Jag är engagerad i Geek Girl Meetup, framförallt i undergruppen Geek Girl Startup. GGM har gett mig, som varit totalt o-tech, modet att ge mig in i en för mig en helt ny värld och våga ta plats. Det har gjort att jag nu tillsammans med Elin Nyström nu håller på att starta upp nätverket Geek Girls Gotland på hemmaplan.

 

För varje nominering skänker inUse 20 kronor till Geek Girl Meetup!