Designa för extremer – skapa nytta för alla!


Henrik Åkesson

Customer Relation Manager at inUse Academy

+46 734 38 33 13

henrik.akesson@inuse.se

Genom att designa för extremerna, alltså de som ligger utanför din självklara målgrupp kan du åstadkomma innovation. Lär dig att skapa nytta för fler och få bättre förståelse för behoven genom inkluderande design.

För att skapa nytta för så många som möjligt är det vanligt att man fokuserar på majoriteten, alltså de användare som ligger i mitten av normalfördelningskurvan. Men väljer vi istället att titta närmre på de mer extrema användarna som ligger i utkanten kan det leda till innovativa lösningar som skapar nytta för alla användare. Bli inspirerad av Sara Lerén i denna föreläsning på 60 minuter.

 

Inkluderande design gör att ingen känner sig utanför. Men det gör också att din produkt eller tjänst får stor potential att locka fler än bara din huvudmålgrupp. Att titta närmre på de extrema användarna för att utveckla produkter och tjänster är ett väldigt bra sätt att skapa något som många kan dra nytta av. Ofta är de extrema användarna bättre på att både beskriva sina behov och komma med kreativa förslag till lösningar.

Inkluderande design behöver inte vara svårt, och det finns gott om exempel på framgångsrika produkter som från början varit designade för extrema användare eller extrema situationer, som till exempel SAS kända kaffekanna eller OXOs köksredskap.

 

Sara Lerén arbetar som UX-strateg på inUse och har över tolv års erfarenhet inom UX-fältet. Sara är grym på Scrum och Agila/Lean metoder. Hon föreläser och håller kurser i Sverige men minst lika ofta utomlands. Hon smittar andra med sitt engagemang för inkluderande design som åstadkommer maximal nytta för både användare och affär.You will learn

Du lär dig:

  • Vad är inkluderande design och varför är det viktigt?
  • Att identifiera användare i utkanten av normalfördelningskurvan för att förbättra din produkt eller tjänst.
  • Så åstadkommer du innovation genom att tänka bortom din huvudmålgrupp.
  • Få bättre förståelse för behoven och få inspiration till nya lösningar.