Blogg


Tankar kring user experience, service design och effektstyrning

Säg hej till Pia Löfving!

Ola Nilsson

Pia Löfving är ny User Experience Designer på Malmökontoret.
– Allt som jag står för som designer är precis vad inUse värderar högst.
Vi säger välkommen!

Hur hamnade du på inUse?

– Jag har under de senaste sju åren gjort resan att gå från utvecklare till UX-designer och det är faktiskt delvis inUse förtjänst. Under min utbildning till civilingenjör inom Medieteknik läste jag en del interaktionsdesign och intresset för att jobba med design har alltid funnits där. Men det var egentligen först när jag samarbetade med inUse i ett projekt för 6-7 år sedan som jag på riktigt fick upp ögonen för hur vi kunde arbeta med design på ett praktiskt sätt som passar både utvecklingsteam och affärssidan – och framförallt – de faktiska användarna. Att utveckla produkter som fyller ett verkligt behov och gör det riktigt bra är något jag brinner för. Efter många år på ett produktbolag var det dags att se andra miljöer och prova på konsultlivet som UX-designer och vilket ställe passar då bättre än inUse?

– Allt som jag står för som designer är precis vad inUse värderar högst, att skapa verklig nytta för användare och människor. Det är också helt fantastiskt med den samlade mängden kompetens som finns här.

Vad har du gjort tidigare som betytt mycket för dig?

– Jag har jobbat mycket med säkerhetsprodukter och de applikationer som finns runtomkring, som larmhantering med video, övervakningskameror och porttelefoner. Att lära mig om hur människor tänker kring säkerhet och hur man kan arbeta med det utan att det blir påträngande eller stötande är väldigt viktigt.


Vad är ditt drömprojekt?

– Jag skulle verkligen vilja jobba med projekt som riktar sig till barn, det är oerhört intressant och spännande att höra barns berättelser och sanningar. Att dessutom få vara med om att utveckla och stötta barn i deras uppväxt på något vis skulle vara både utmanande och väldigt roligt.

Vill du också jobba på inUse – se vad vi har att erbjuda!

Välkommen, Johanna Strömberg!

Ola Nilsson

Vi har en ny spännande User Experience Designer på plats på Göteborgskontoret, Johanna Strömberg, varmt välkommen!
– Hemligheten för ett drömprojekt handlar mycket om att skapa ett bra samarbete i teamet, så att varje arbetsdag blir den bästa hittills

Vad driver dig och vad är dina styrkor?

– Jag är en lyssnare, och det ser jag som en styrka i att ta in användares behov och önskemål och att sedan vända och vrida på dem för att kunna omvandla dem till design. Jag drivs av vetskapen om att göra nytta för människor. Att någon faktiskt sitter och väntar på en designlösning eller  uppdatering med saker som jag är med och tar fram, det tycker jag är mäktigt.

Vad har du gjort tidigare som betytt mycket för dig?

– Jag har sedan barnsben haft ett intresse för ny teknik och smarta lösningar. Men att jag flyttade till Halmstad för att plugga, utan den blekaste aning om vad UX egentligen var, var ju helt klart något som blev avgörande för var jag är idag.

Ja, nu vet du minst sagt vad det är... Så vad är ditt drömprojekt?

– Oj, vad svårt. Drömprojektet just nu är nog att arbeta för att kunna göra skillnad i människors vardag. Sen tror jag att allt man tar sig an blir intressant och givande, och att hemligheten för ett drömprojekt också handlar mycket om att skapa ett bra samarbete i teamet, så att varje arbetsdag blir den bästa hittills.

Vill du också jobba på inUse – kolla in våra lediga tjänster!

GradUX 2.0 - Vår nya studentsatsning

Jon Karlsson

De senaste åren har vi på inUse gjort en stor satsning för att utöka vårt utbyte och samarbete med Universitet och Högskolor runt om i landet. Vi har gjort detta både för att ge tillbaka till de utbildningar som många av oss själva gått, men också för att hitta nya förmågor som brinner för UX lika mycket som vi. 

Vi har lärt oss en massa under denna tid och har med vår nyvunna kunskap beslutat oss för att vidareutveckla upplägget inför 2019. Tidigare har vi erbjudit ex-jobbsmöjligheter på våren och öppnat upp för ansökningar till vårt trainee-program - GradUX - som startat efter sommaren. Inför nästa år kommer detta att förändras.

Vi kommer fortfarande att erbjuda ex-jobb under våren, men skillnaden är att du som student behöver göra ditt ex-jobb med oss för att ha möjlighet att komma in på vårt trainee-program. Man kan se det som att vi kombinerar både ex-jobb och trainee-tjänst för att skapa GradUX 2.0. Ex-jobben kommer att vara konkreta projekt, oftast tillsammans med någon av våra kunder, eller internprojekt hos oss på inUse. Ex-jobben kommer att vara design-fokuserade och innehålla flera av de grundläggande element (user research, wireframing, prototyping, användningstest, m.m.) som en UX-designer skall behärska. Vi kommer såklart att se till så att de akademiska kraven på ex-jobbet uppfylls som en del av detta.

Under ex-jobbets gång kommer de studenter som antas att få möjligheten att delta i utbildningsblock (wireframing, prototyping, user research, användningstest) för att få en djupare inblick i hur vi på inUse jobbar inom dessa område.

Efter avslutat ex-jobb kommer vi, utifrån rådande förutsättningar, erbjuda plats på vårt trainee-program till några av de antagna studenterna. Det finns ingen garanti för att en plats på trainee-programmet bara för att man gjort sitt ex-jobb med oss. Allt är beroende på hur många platser vi ser att vi kan erbjuda efter sommaren 2019.

Detta är ett utbildningsupplägg som riktar sig till studenter som drömmer om att jobba som UX-designers, som vill ha praktisk erfarenhet från riktiga projekt och som vill lära sig hantverket från oss på inUse.

Är du intresserad? Ansök idag!

Hedersomnämnande till Dit-i-tid

Ola Nilsson

Dit-i-tid plockade hem det ena av hedersomnämnandena på inUse Award.
– Problemet vi försöker lösa är baserat på användare som har problem. Vi har inte tänkt att “här finns en ny teknik” då kan man göra ”de här coola sakerna”. Utan vi har alltid utgått från problemet, säger Joel Holmberg, backendutvecklare på Dit-i-tid.

Motiveringen för hedersomnämnandet för Dit-i-tid lät så här:
Den här tjänsten både räddar oss från onödiga missar och gör många verksamheter effektivare. En tillgänglig tjänst, i ordets bästa bemärkelse!”

– Vår tjänst ser till att folk kommer till möten och händelser och event i tid. Vilket kanske låter enkelt, men det är inte alla som tycker det är så enkelt. Den är speciellt utformad för att funka för alla – personer som är gamla, dåligt minne, svårt att se, den är väldigt tillgänglig, säger Joel Holmberg, backendutvecklare på Dit-i-tid.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att blanda in användare i processen. Vi jobbar mycket med skisser tidigt, vi använder mycket penna och papper. Mest för att kunna få ärlig och hård feedback tidigt, så att folk vågar såga idéer och att vi kan bygga om utan att det kostar så mycket, säger Daniel Göransson, frontendutvecklare på Dit-i-tid.

 


Det andra hedersomnämnandet gick till Tolkvox. Tog hem segern gjorde Trine!

Allt om inUse Award här!

Tolkvox fick hedersomnämnande på inUse Award

Ola Nilsson

Med en tolk i mobilen kan vi prata med varandra – även om tolken sitter på andra sidan jorden. Och med suverän användabarhet fick Tolkvox ta emot hedersomnämnande på inUse Award.

Hela motiveringen löd:

“Den här tjänsten låter oss utnyttja förmågor hos människor över hela klotet – när som helst, var som helst. Trygg tolkning, tack vare tekniken.”

Med på Galafesten för inUse Award och tog emot hedersomnämnandet fanns bland andra interaktionsdesigner Samuel Sjöblom från Tolkvox. En av dem som jobbat med att göra Tolkvox så bra för användarna som den är.

– Vi är ute och testar mycket och pratar med våra kunder och användare, säger han.

– För att se vad deras behov är – vad behöver de och hur fungerar tjänsten i deras verksamhet.

Vd:n Mattias Schain var givetvis på ett strålande humör och han visade på tjänstens tillförlitlighet då han testade att använda tolktjänsten live på scen. Han berättade för bloggen att han fick idéen för ett par år sedan.

Locka till användning

– När flyktingkrisen var som störst, 2015, då var jag i Regeringskansliet och hade hand om tolkfrågorna, säger Mattias Schain.

– Då kom jag på den här idén utifrån min egen erfarenhet och tänkte att det här måste bara göras.

Och det ledde så småningom om bland annat till utmärkelse på inUse Award och nu väntar fortsättningen.

– Vi lanserade i våras och tecknade våra första stora avtal i april och – och juli vårt första sjukhus. Så nu handlar det om att locka till oss så mycket användning som möjligt från så många verksamheter som möjligt, säger Mattias Schain.


Det andra hedersomnämnandet gick till Dit-i-tid. Tog hem segern gjorde Trine!

Allt om inUse Award här!