10 saker som är viktigare än navigationen på din sajt

Jonas Söderström

När jag började jobba med webb 1994 var detta en av de första insikterna: man bläddrar inte en sajt som en tidning eller bok. Det krävs något sätt att navigera på sajten. Och något sätt att organisera innehållet i en struktur.

Nu har det gått femton år. Visst är navigation och struktur viktigt. Men inte alls så viktigt som då, när mediet var nytt. Det har hänt så mycket! Idag finns det så många sätt som besökarna använder för att ta sig till - och ta till sig - ett innehåll. Navigationen och strukturen ska inte vara självändamål, utan bara ett sätt att få innehåll och besökare att mötas.

Men i alltför många projekt lägger man ner alldeles för mycket tid på "strukturen" och "navigationen". Och alltför ofta handlar saken egentligen inte om besökarna, utan om interna strider om status och revir inom organisationen. ("Vår enhet måste ha en egen flik på hemsidan.")

Det finns, tycker jag, en hel del andra saker som vi borde lägga mer kraft på i projekten. En del av dem finns i presentationen nedan, som jag höll i går i Stockholm. Du kan se och ladda ner presentationen från Slideshare nedan.

 

(Om du har en brandvägg som blockerar Slidshare kan du ladda ner en pdf härifrån. Filen är drygt 25 MB.)

 

Referat av och kommentarer till presentationen finns hos Magnus Nilsson på Portabla Media och hos Johan Groth på Mindpark

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Isidor

    Fast... utan den talade delen av föredraget var ju det här ganska... Kryptiskt? Aftonbladet?