11 designmönster som gör iPhone till en trevlig bekantskap

Johan Berndtsson

Okej, jag erkänner. Jag är helsåld. Jag trodde att jag skulle kunna vara lugn och sansad. Men icke. Apples Iphone är värd nästan varenda hyllningssång. Jag vill aldrig mer se en Windows Mobile telefon. Visst har Iphone tillkortakommanden, men vem har inte det? :-)

Som interaktionsdesigner börjar man förstås fundera på vad det är som gör att jag blir så såld på en produkt. Vad är det som gör att jag inte ens vill se åt någon annan liknande produkt? Jag har inget enkelt svar. Däremot har jag hittat 11 designmönster (utan någon inbördes rangordning) som jag gillar och som kommer att fungera som inspiration i mina framtida interaktionsdesignuppdrag.

Enkelt att komma igång
Allt som på andra telefoner och handdatorer kräver extra inställningar, konfigureringar eller installationer, bara funkar på en Iphone. Vill du importera inställningar för alla dina e-postkonton från Outlook? Här är ett nätverk som du kan ansluta dig till, vill du det? Vill du importera alla dina bokmärken från Internet Explorer?

6_2 


På ett kick kan jag också surfa med den utmärkta webbläsaren och läsa min e-post. Jag behöver inte heller bry mig om jag har tillgång till ett trådlöst nätverk eller om jag surfar över 3G, det där sköter min nya kompis åt mig.

Den stora chocken kom när jag skulle få den lille rackaren att vara i synk med mitt Microsoft Exchange konto. Detta är ju nämligen något som Microsoft själva har lyckats krångla till rätt duktigt. Efter att ha fyllt i användarnamn, lösenord och serveradress så var det klart. Mina kontakter, kalenderhändelser och e-post är i perfekt synk. Jag behöver inte förstå hur det fungerar, det bara gör det.


Konsistent avslutning & bakåtnavigering

Man kommer alltid tillbaka hem genom att klicka på den runda (riktiga) knappen på telefonen. Jag behöver inte tänka på att stänga eller avsluta programmet jag förnärvarande har öppet. Likadant kommer den ihåg vart jag var senast, när jag väljer att återigen öppna samma program.

I alla applikationer finns det en tillbaka knapp längst upp i vänstra hörnet, som tar mig tillbaka till den föregående sidan. Knappen har dessutom en beskrivande etikett (t ex ”Augusti”) istället för bara ”Tillbaka”. Trots att en del applikationer har djup struktur så är det alltid enkelt att klicka ett par gånger på tillbaka knappen. Man blir aldrig förvirrad över vart man befinner sig eller hur man tar sig tillbaka eller hem.


Datumväljaren

Det händer ju att man vill mata in något i kalendern medan man står och väntar på spårvagnen eller vid något annat tillfälle då man inte befinner sig vid skrivbordet. Det grundläggande kravet är då att jag kan välja datum och tid utan att gränssnittet kräver alltför mycket precision. Genom att låta just den inmatningen ta mycket plats och genom det smarta rullande fälten fixar iPhone just detta.


Ikoner som informationsbärare

En ikon kan vara så mycket mer än en glassig logga. Varför inte låta ikonen för kalendern visa det faktiska datumet? Och varför inte visa antalet oläst e-postmeddelande eller nya meddelanden på Facebook direkt på ikonen? Ja, varför inte. (Och, ja jag råkade faktiskt ha 157 olästa e-postmeddelanden, de flesta var dock skräppost...)


Rensa ett fält med ett pek

Att rensa ett fält är simpelt. Ett pek på krysset så rensas t ex adressfältet och en ny webbadress kan matas in.

5_2 


Föreslå allteftersom jag skriver, men gör det smart

Att föreslå t ex webbadresser samtidigt som jag skriver in en adress är förstås inget nytt. När jag börjar skriva in en webbadress så förväntar jag mig till och med att webbläsaren föreslår adresser som jag tidigare har besökt. Det som gör mig glad är att webbläsaren i Iphone även föreslår sidor från mina favoriter. Det kan vara sidor som jag aldrig har besökt med telefonen tidigare. Finns adressen i mina favoriter är ju oddsen ändå rätt höga att det är just den webbplatsen jag menar. Det räcker att skriva in ”pri” för att webbläsaren förstår att jag förmodligen menar
www.pricerunner.se som ju finns bland mina favoriter. Sådant som jag ofta använder kommer också högre upp i listan även om det rent alfabetiskt inte borde göra det.

4


Ett ställe för alla inställningar

Alla typer av inställningar oavsett program görs på ett och samma ställe; under inställningar. Logiskt va? Faktum är att det inte är speciellt logiskt om man tittar på andra plattformar som låter användaren leta på tre, fyra kanske fem olika platser för att försöka hitta den där förbannade inställningen för ringsignal, bildspel, internetuppkoppling, e-postkonton, ljusstyrka eller vad det nu må vara.

7


Tydliga listor med objekt

I listor med olika sorters objekt (kontakter, applikationer etc) låter man varje objekt ta mycket vertikal plats. Detta beror förstås på att den horisontella platsen för det mesta är begränsad (om man håller telefonen "normalt"). Ett objekt kan också innehålla mer information genom att använda flera rader per objekt. Det gör också att man får betydligt bättre överblick, tro det eller ej. För även om antalet objekt som kan visas utan att jag behöver skrolla blir mindre, så blir det lättare att scanna när jag väl skrollar. Likaså blir det förstås enklare att träffa objektet när jag ska peka på det. Man kombinerar också gärna objektet med någon slags grafisk presentation i form av t ex en ikon, ett albumomslag eller ett foto. Det gör att skillnaden mellan objekten blir tydligare och att objektet blir enklare att hitta (förutsatt att jag vet hur personen jag letar efter i adressboken ser ut...)

3


Håll funktioner jag sällan använder dolda

Iphone lyckas på ett skickligt sätt dölja funktioner som jag sällan använder och skapar därmed ett renare och enklare gränssnitt. Visst finns det mer avancerade funktioner, men dessa är oftast dolda. Till exempel på ”sidan bakom” som bilden nedan visar. Man får känslan av att man fortfarande är kvar på den övre sidan, men man får mer plats att presentera mer avancerade funktioner.

Ifrån en lista med objekt (t ex e-post) låter man ju ofta användaren göra mer än en sak med ett mail (t ex radera, flytta, öppna eller svara på ett meddelande). I Iphones fall har man valt en lite annorlunda väg. I första läget kan jag inte göra annat än att öppna ett objekt ifrån en lista. Det är ju förmodligen precis vad jag vill göra i 90% av fallen som jag läser e-post i min telefon. När objektet väl är öppnat erbjuds jag fler möjligheter.

I de relativt få andra fall där jag vill radera flera mail åt gången eller flytta flera mail till en annan katalog, kan jag istället välja att se listan med objekt i ett ändraläge. Här kan jag markera flera objekt, men jag kan inte öppna eller svara på de markerade objekten. Jag kan bara radera eller flytta. Det är smart att göra sådant som användaren sällan använder mindre framträdande, det minskar risken för fel och frustration.

8

9_2 


Rullande fält istället för rullgardinsmeny

Att hitta och välja något i en rullgardinsmeny kräver viss precision, något man ofta saknar i en mobil. Vissa rullgardinsmenyer är dessutom ofantligt långa. Som till exempel när jag ska välja språk på Wikipedia. Iphone har löst det hela med rullande fält liknande de för datum. Enkelt att skrolla och enkelt att välja. Man önskar att de hade lyckats hitta en lika smart lösning för att med precision träffa checkboxar och radioknappar på webben.

1


Påbyggningsbara listvyer

I fall då listor med objekt riskerar att bli långa, ta lång tid att ladda och bli svåra att hitta i behöver man dela upp listan i mindre delar. Iphone är inget undantag. Vid en sökning i Appstore visas de första 25 objekt i listan. Jag kan enkelt skrolla igenom innehållet och det går snabbt att ladda in objekten i listan. När jag har kommit till botten av listan finns det ett "objekt" som heter "Load 25 more...", när jag klickar på detta objekt laddas 25 nya objekt in i listan samtidigt som de 25 första finns kvar. Listan kan byggas på tills jag är nöjd eller tills det inte finns fler objekt att visa.

10

/Anders Björk

 

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 • Bengt Göransson

  Onekligen både inspirerande och imponerande. Nyttigt att se vad man kan göra när man som interaktionsdesigner har möjlighet att "ta ut svängarna". Dock är många uppdrag sådana att man har begränsade möjligheter att sälja in sådant nytänkande. Men, det går alltid att smyga in. Om man tar ovanstående designexempel (mönster) och funderar på hur man kan "mappa" dom mot de komponenter/tekniker som finns till buds i den utvecklingsmiljö som projektet begränsas till, så är jag övertygad om att man kan komma ganska långt. Och vissa saker, som beskrivande "tillbaka-knappar", är ju bara att göra utan att fråga någon ;-)

 • nisse luva

  det var mig en märklig writeup...bli impad av nånting som kom för 1,5 år sedan.."importera bokmärken" !! vasd ! finns ju så extremt mycket pundigheter i gränssnittet..du kanske hittar dom om nått år :-) mvh

 • Kal Ström

  Jag tycker iofs att just navigeringen är lite inkonsekvent. Jag vet inte hur många gånger jag tryckt på hem-knappen när jag vill ett steg bakåt i en applikation.

 • Stefan

  Sen går det att ringa med den oxo, får man påminna sig ibland :)

 • Bengt Göransson

  nisse luva... tid är relativt. Design är som bäst när den leder till reflektion... Dagens "pundigheter" är morgodagens "mönster"... Många behöver inspiration även om den är gammal. Kanske även detta en märklig "writeup", vad vet jag. Du vet nog...

 • Magnus

  Finns det något svenskt ord som heter "Konsistent"? Jag tror ordet du vill använda är konsekvent.

 • Peter

  Enligt SAOL finns i svenska språket men stavades förr konsistänt och innan dess consistänt (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/). Susning ger en vettigare förklaring ) och även tyda erkänner dess existens (http://tyda.se/search?form=1&w=konsistent&w_lang=) Personligen anser jag att ett ord som används är ett ord som finns :) För att återknyta till ämnet - det som gör iPhone intressant i mina ögon är just att all teknik är gammal men att man lyckats förpacka den på ett sätt att folk faktiskt använder den. App store (en inbäddad installer) är ju rena stenålden rent konceptuellt men affärsmodellen och infrastrukturen gör det till en superhypad och mycket intressant innovation.

 • Lasse Samuelsson

  Men... man vill ju ha... Är det bra?