4 anledningar till att du INTE behöver byta CMS

Johan Berndtsson

Att byta eller inte byta... *det* är fråganPåfallande många webbprojekt börjar med att någon får för sig att man behöver byta webbplatsens tekniska plattform. Sitevision byts till Drupal som byts till Episerver som byts till Sitecore som byts till… något annat. Alla dessa lösningar har både bra och dåliga sidor, men faktum är att den tekniska plattformen väldigt sällan är en bra orsak att starta ett nytt stort webbprojekt.

Det kan så klart finnas goda skäl att byta. Kanske behöver man lämna en plattform som inte längre supportas, eller komma ifrån ogynnsamma licensmodeller, men i de flesta fall lämnar man något som är OK för något annat som också är OK. Det hade väl inte gjort så mycket om det inte också varit förknippat med kostnader på hundratusentals, eller ännu oftare, miljontals kronor, som skulle kunnat användas till något bättre.

Här är 4 anledningar till att du inte behöver byta CMS:

  1. Gräset är inte grönare på andra sidan. Tanken på att kasta "skiten" som du har överbord kan kännas lockande. Få börja om. Utan de där konstiga speciallösningarna som du sitter med idag bara för att få sidorna att funka som de skall, och för att få informationen att dyka upp där den borde. Men, som du vet, resan dit kommer inte att vara enkel, och eftersom din budget inte är oändlig kommer du att tvingas ta genvägar under projektet som gör att du kommer att sitta med en massa speciallösningar i alla fall...
  2. Det är inte vilket CMS du har som avgör om du blir framgångsrik - det är vad du gör med det. Oavsett vilket CMS du använder så måste du ha stenkoll på vilka mål du har med webbplatsen, d.v.s. hur många bokningar som skall komma via webben per år, hur många nya kontakter, etc. På samma sätt måste du veta allt om de målgrupper du vänder dig till. Om du inte kan bli väckt mitt i natten och kan rabbla dessa saker,så spelar det ingen roll vilket CMS du väljer.
  3. Du kan (väldigt ofta) få en ny, modern och bättre webb på samma tekniska plattform. När du väl vet vad du vill åstadkomma, och vad användarna behöver, så handlar det väldigt sällan om sådant som inte går att lösa med befintliga tekniska system. Det som kommer att krävas är en ny design, förmodligen en ny informationsstruktur, och lite nytt innehåll. Men det är ju sådant som du ändå borde jobba med att förbättra kontinuerligt.
  4. Genom att lägga samma budget på den befintliga webbplatsen kommer du att komma längre. Om du står i begrepp att att utveckla en ny webbplats, fundera en gång till innan du väljer att byta plattform. Tänk igenom hur mycket längre du skulle komma om du skulle välja att behålla den befintliga plattformen, och istället sätta upp tydligare mål, ta reda på mer om användarna, och ta fram en ny design och riktigt bra innehåll som verkligen hjälper både verksamheten och användarna att nå sina mål.
Att byta CMS-lösning är ofta ett flyktbeteende. Ett sätt att slippa ta tag i de verkliga problemen, och lösa dem här och nu. Dags att sluta fly. Behöver du verkligen ett nytt CMS?

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Minimalistiska bloggplattformar

    [...] med wordpress ur det här, potentialen finns i alla fall. Sen kan man såklart ifrågasätta om ett byte av plattform egentligen löser några problem och om ett byte verkligen är värt [...]