Skip to main content

  — 2 min read

Socialt ansvarstagande felsidor

Read 189 times

Idag har en idé från bloggaren och utvecklaren Philip Tellis fått en del spridning på Twitter: att visa upp bilder på och information kring försvunna barn på din webbplats felsidor, dvs de sidor som visas när användaren följer en trasig länk eller skriver in fel adress. En sådan så kallad 404-sida är ofta en eftersatt del på många webbplatser: ibland bara en automatiskt genererad sida från servern, ibland en tråkig text som förklarar vad som hänt, men sällan något mer.

Jag har sett många artiklar som handlar om hur man gör den här typer av sidor bättre och mer användbara. Man kan t.ex. försöka gissa och ge förslag på vad användaren försöker hitta automatiskt, man kan ge en lista på vanligaste sidorna och man kan framförallt erbjuda möjligheten att söka efter den sida eller fil man letade efter. En del visar en humoristisk bild eller animation, kanske för att motverka frustration hos användaren. I det här fallet har Tellis gått ett steg längre och hittat ett sätt att utnyttja dessa, ofta ganska innehållslösa sidor.

Rent tekniskt fungerar Tellis lösning genom en kombination av ett par olika webbplatser och tjänster: sajten www.missingkidsmap.com skrapar data från www.missingkids.com, men erbjuder också den datan i XML-format via ett öppet API. Sedan hämtas denna data in via Yahoo!'s tjänst YQL, som både erbjuder så kallad caching (datan mellanlagras hos Yahoo! en tid, så man slipper skicka en begäran mot missingkidsmap.com varje gång en felsida visas) och att transformera datan från XML till JSON. JSON i sin tur är ett dataformat som är perfekt att konsumera via Javascript, t.ex. som en widget på en sajt.

Jag tycker att idén och genomförandet visar upp många av styrkorna med webben: enkla idéer kan få stor genomslagskraft och genomföras med minimal kostnad på en global skala. Om ett stort företag väljer att använda sig av den här typen av lösning på sin webbplats så har man potentiellt visat upp ansikten och info kring försvunna barn för hundratals, kanske tusentals besökare per dag. Dessutom tycker jag det är en bra illustration av fördelarna kring tillgänglig data och öppna API:er: man vet aldrig på förhand vilka saker som användare och utvecklare väljer att bygga när väl datan är tillgänglig. Tellis kod finns för övrigt redan som Open Source-version skriven i PHP på Github.

Med hjälp av smart användning av standardiserade format, smarta tjänster och en rikedom av data kan några få rader kod betyda mycket i världen. På Tellis blogg diskuteras redan hur man kan integrera detta med geografisk data för att få de mest relevanta resultaten för användaren. Vi lever mer och mer med en webb av data – det gäller bara att utnyttja den.