5 tips till Voddler - För en ännu bättre filmupplevelse

Johan Toresson

Voddler_logo Det är alltid trevligt när det dyker upp on-line tjänster som har potential att förändra vardagen för många människor. Voddler är för film och tv-serier som Spotify är för musik. Just nu finns tjänsten i en betaversion (endast för PC), och man behöver ansöka om att få vara med och testa.

Jag och några kollegor ägnade en lunch åt att kolla igenom Voddler (version 2, 2009-10-16) ur ett användningsperspektiv, och här sammanfattar vi våra synpunkter och funderingar.

Vi utgick från två typiska användningssammanhang:

 • Flera personer i soffan framför TVn, t.ex. fredagsmys, barnpassning, filmkväll med vänner.
 • Själv framför datorn, t.ex. hemma vid skrivbordet, med laptopen på magen, på tåget eller i planet.
Den typiska handling vi valde att titta närmare på var hur man väljer film, dels när man vet vad man vill se, t.ex. "State of play", eller "Pedro Almodovars senaste", och dels när man inte vet vad man vill se, t.ex. en "bra actionrulle", eller "något nytt".

Voddler har en huvudmeny och en undermeny längst upp. För att välja film finns en lista med bild och titel utmed högersidan. Mitt i blickfånget visas den film som just nu är markerad i listan till höger, I detta fall Che Part 2: Guerilla (eller "Gerillaledaren", som är den svenska titeln).

Voddler - Che2x Om vi då börjar med att fundera utifrån det första scenariet, där flera personer skall se film tillsammans kan vi först konstatera att texten är väl liten. Om TV-apparaten är mindre än 100 tum och står på mer än tre meters avstånd så kommer endast ett fåtal personer att kunna läsa något om filmerna. Om man sitter med datorn i knät är texten dock lagom stor.

Dags att välja film. Vi är grymt sugna på thrillern "State of play". Eftersom filmen är ny väljer vi "Newly added" och börjar leta. Efter en stunds letande kommer vi fram till att listan trots allt inte innehåller nya filmer, eftersom det i listan faktiskt finns en hel del som är riktigt gamla.

OK. Vi testar att välja kategorin "Thriller", ser att listan är ordnad alfabetiskt och börjar scrolla. Längre, och längre... hmm... Här blir det uppenbart att den design man valt för navigeringen inte håller. Det finns mycket film. Listan med "Thrillers" blir snabbt väldigt lång... Vi kommer dock fram till "S", men någon "State of Play" hittar vi inte.

Antagligen finns filmen inte i Voddler ännu. Men även om den funnits så är det på tok för krångligt att hitta fram till den film man vill se. I den nuvarande versionen av tjänsten lyser alla typer av sökfunktioner med sin frånvaro, vilket är synd. En välgjord sökfunktion hade gjort det betydligt enklare att hitta rätt.

Detta tillkortakommande har också konsekvenser för det scenario där vi vill se "Almodovars senaste". Det går bara att navigera efter (engelska) filmtitlar. Den som vill se något av en viss regissör, eller med en viss skådespelare, får först använda t.ex. IMDB för att ta reda på vad filmen heter.

Om vi sedan tänker oss den situation när vi vill se "en bra actionrulle" så verkar grundstrukturen i navigeringen lovande. Voddler har tydliga kategorier. Låt se... "Action". Filmerna är betygsatta, och vi kan sortera efter betyg. Betyg Men vad är det för betyg? Vi får ingen information om detta, och kan inte heller klicka på betygsättningen. Konstigt. Senare fick vi veta att betyget som anges är det som Voddlers användare kan sätta efter att de sett en film - men varför? Att bara ta uppgifterna från IMDB borde både vara enklare och ge ett mer korrekt betyg.

Till sist. Tänk dig scenariet när du vill kolla på någon ny film. Lite som när man gick till nyhetshyllan i videobutiken förr i tiden. Som vi nämnde ovan så finns alternativet "Newly added". Denna lista innehåller dock alla filmer som nyss lagts till i Voddlers katalog, oavsett om de är nya eller ej. Detta kan visserligen vara intressant, men det är troligtvis mycket vanligare att användarna kommer att vara intresserade av de nya filmerna än de som nyligen lagts till.

Så - 5 tips till Voddler:

 1. Lägg till en sökfunktion. Med många filmer i databasen kommer det att bli väldigt svårt att hitta fram utan en bra sökfunktion. Tänk dig att försöka leta upp en film på cdon.com utan en sökfunktion.
 2. Lägg till ordentligt med metadata, som t.ex. skådespelare, inspelningsår mm. Gärna från trovärdiga källor som t.ex. IMDB. En sökfunktion gör ju heller ingen nytta om det inte finns tillräckligt med information om filmerna.
 3. Skapa en effektivare navigering, så att man som användare slipper det eviga klickandet. Man skulle t.ex. kunna lägga till funktioner för att hoppa direkt till filmer med en viss begynnelsebokstav.
 4. Lägg till fler sorteringsmöjligheter, så att man t.ex. kan hitta alla filmer med Audrey Hepburn, eller av Brian Singer.
 5. Använd större teckensnitt så att man kan läsa texten även om man inte har skärmen mitt framför ögonen.
Detta var ju så klart bara en handfull av de aspekter som man bör titta närmare på när det gäller denna typ av tjänster. I ett användningstest med riktiga användare och under verkliga förhållanden skulle vi upptäcka många fler förbättringsmöjligheter. Andra saker som bör vara viktiga, inte minst ur ett affärsperspektiv, är hur man gör det enkelt för användarna att rekommendera filmer via t.ex. Facebook för att locka ännu fler kunder till Voddler.

Har vi missat något? Håller du inte med? Kommentera!

Trailer PS. Slutligen en liten detalj. Det var längesedan jag senast såg en skämtikon. Då var det någon lustigkurre som satt en spargris på sparaknappen. Voddler drar sitt strå till stacken genom att ha en husvagn på "trailer"-knappen. Duh... DS.

Lämna en kommentar

10 kommentarer

 • Richard Nilsson

  Håller med, sökfunktion är såklart A och O. Det är inte heller lätt att få ut bilden på TV om man har den som sekundär skärm. Ännu hellre skulle jag vilja kunna streama vidare från min PC till andra DLNA-enheter, inte behöva ha kopplad just en PC till TVn (själva kör vi Xbox360 som media extenders, har inte ens Media Center PCn kopplad till nån TV). Förvånar mig att ni inte kommenterade avsaknad av musstöd och hur tangentbordet (inte) fungerar.. tog ett bra tag innan jag fattade hur man navigerade med tangentbordet, långt ifrån intuitivt! Men idén är såklart bra, den är bara inte helt bra genomförd. :)

 • Johan

  Japp. Teknikstrul vid uppkoppling till TV är ytterligare en bra punkt. När det gäller stöd för mus och tangentbord så bara förutsatte vi att det kommer en "Voddler remote"... för visst är det väldigt klumpigt att använda tangentbordet. :-)

 • Ralf

  Jag tycker det fungerar fint att använda tangentbordet, men så är jag ju van med xbmc som voddler bygger på, men bäst är det att helt enkelt använda en fjärrkontroll till datorn. Men helt klart behövs en sökfunktion. Sen tror jag De filmer som ska vara nya är filmer som nyligen lagts till voodler, och inte filmer som är nyligen släppta.

 • Tony

  Inte så svårt att lista ut att NEWLY ADDED betyder att dem nyss lagts till av Voddler och inte är nysläppta filmer generellt? Sluta hacka ner på voddler. Det funkar perfekt, + så är det en beta version, så att kritisera verkar ju bara dumt. Finns inte ens så många filmer att en sök funktion skulle behöva vara angelägen än

 • Johan

  Ja, du Tony. Jag är helt med på att Newly added faktiskt betyder att filmerna nyss lagts till. Det vi konstaterade var att flera fick associationer till att det handlade om nya filmer, och jag tror fortfarande att vi skulle få detta bekräftat vid ett verkligt användningstest. Men det vet vi ju förstås inte förrän vi faktiskt testar. :-)

  När det gäller att "hacka ner" så upplever jag inte att vi gjort det. Vi har kört igenom vad vi bedömer vara några högst sannolika scenarios, och på ett konstruktivt sätt pekat ut saker som kan förbättras.

 • Spinz - Användbarhet i fokus

  [...] redan en hel del andra som har testat tjänsten och givit sina tankar och åsikter, bland andra: inUseful – 5 tips till Voddler – För en ännu bättre filmupplevelse & Mjukvara.se – Voddler is the [...]

 • Några förslag på förbättringar av filmtjänsten Vod

  [...] } Höll precis på att göra en liten utvärdering av Voddler. Snubblade i samma stund över Inuseful´s 5 tips för en bättre filmupplevelse. Jag håller med om deras åsikter, och har istället fösökt fokusera på övriga saker som bör [...]

 • Magnus

  Javisst, Voddler är bra, med en bra idé. Men ska de ta betalt för nya filmer så struntar jag nog i det, och laddar ner filmer i HD kvalité istället, tills Voddler har alla filmer i HD, samt att det inte kostar något.

  Eller tänker folk betala för filmer via Voddler?

  För er som vill testa Voddler så kan jag rekommendera denna sida, där jag fick min invite:

 • 5 tips till Liseberg « inUseful

  [...] användbarhet. Vi kan inte stoppa oss ens på fritiden! Vi har tidigare utvärderat Hemnet och Voddler och nu i semestertid har turen kommit till [...]

 • inUseful fyller 1000 « inUseful

  [...] är nog faktiskt många av de nya inläggen. Jakobs inlägg om SJ nyligen var riktigt bra. Johan Toressons om Voddler som kom för något år sedan tyckte jag också om. Sedan gillar jag de enkla korta som bara är [...]