As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

5 typsnitt – från trotjänare till kommande favoriter

Read 5646 times

Denna artikel riktar sig till digitala designer och typsnittsentusiaster. Mitt urval handlar dels om typsnitt jag ofta använder – trotjänare – men även kommande typsnitt som San Francisco för Apple Watch. Jag har även med ett gratis typsnitt och en seriff för variationens skull. Det vore väldigt kul att skriva om rena nyheter, men jag tog med ett nytt kaligrafitypsnitt så täcker vi även in det.

Webbtypografi har utvecklats snabbt under de senaste åren, mycket tack vare den goda tillgängligheten av utvecklade typsnittstjänster och förbättrat webbläsarstöd. Till skillnad från en handfull förvalda typsnitt, eller gratisvarianter som inte varit anpassade för onlinebruk har de nya teknikerna förändrat förutsättningarna för dagens webb- och appdesigner.    

Fler typsnitt är tillgängliga gratis eller till en låg kostnad tack vare Google Fonts. Adobes tjänst Typekit ingår i Creative Cloud vilket möjliggör ett stort utbud för designer att välja från. De flesta populära typsnitt finns idag i versioner anpassade för webb samt även mindre storlekar som till exempel ScreenSmart från Hoefler&Co.

I dag skall vi titta på några av mina favorittypsnitt för tillfället. Jag hade tänkt skriva om mina fem favoriter, men slänger in en bubblare. Så nu består listan av mina Topp Sex!

Proxima Nova

Proxima Nova från 2005 är utan tvekan ett typsnitt som använts flitigt under de senaste åren. Många trodde nog att det skulle minska i användning på grund av sin popularitet, men familjen fortsätter vara en stadig spelare på webben och känns snart lika självklar som Helvetica. Många vikter och god läsbarhet i såväl stora som små grader.

För Appalanche landningssida använder jag Proxima Nova som brödtext i kombination med Circular för rubriker.

Freight Text

Trevlig seriff som lämpar sig för längre texter och mycket innehåll. Familjen Freight är oerhört mångsidig så det går utmärkt att matcha med Freight Sans och exempelvis Freight Big för lite mustigare rubriker.

Senast använde jag Freight Text för Mölnlycke Health Care i kombination med Helvetica Neue.

Avenir Next

Avenir Next är ett flexibelt typsnitt av Frutiger och Koyabashi som ofta tenderar att bli mitt förstaval. Det känns inte för trendigt, likt andra typsnitt lätt kan kännas, utan har en tidlös kvalitet som kommer att bibehålla sin popularitet flera år framöver. För iOS-design känns det som ett bra val med flera passande vikter för retinaskärmar. Avenir Next har väldigt vackra siffror, vilket även detta passar bra för appar och statistik. Ta en titt på vikten ultra light – riktigt läcker! Avenir Next använde jag för Less Pain tillsammans med DIN.


Source Sans Pro

Om du söker en riktigt bra sans-serif men vill undvika dyrare typsnitt är Source Sans Pro inte bara helt gratis, men även vackert designat. Mitt förstaval som gratisalternativ för webbplatser. Påminner om flera betydligt dyrare typsnitt inom kategorin humanist sans och kommer i ett stort antal vikter.

Heartwell

Heartwell är ett modernt penseltypsnitt, inspirerat av moderna kalligrafibokstäver som skapats med pensel och bläck. Detta nylanserade typsnitt passar bra för större budskap där typsnittets feta och tunna linjer framhävs. Som bonus kommer Heartwell med ett fint dekorationspaket i vektor. Heartwell syns i användning i denna artikels huvudbild.


San Francisco

Systemtypsnittet som designats specifikt för läsbarhet på Apple Watch har relativt smala bokstäver som tar upp lite horisontell plats. Det finns två varianter att välja mellan: San Francisco Text upp till 19 punkter och San Francisco Display för storlekar över 20 punkter. I exemplet nedan har jag laborerat med dem.

Typsnittet verkar nu även hittat fram till fler Apple-produkter. Nu senast på tangentborden för de nya versionerna av Macbook, skriver The Next Web.

Håller du med, eller har du andra favoriter. Kommentera, mejla eller skriv till mig på Twitter, Dribble eller min egen sajt.


  • Antikva eller seriff – klassiskt typsnitt med seriffer, t.ex. Times Roman.
  • Linjär eller sans-serif – modernt typsnitt utan seriffer, t.ex. Helvetica.
  • Seriff – (horisontellt) tvärstreck som avslutar en teckenstapel. 
  • Grad eller teckengrad – storleken på ett typsnitt, s.k. Åp-höjd.
  • Vikt eller teckengrovlek – t.ex. mager, normal, halvfet, fet.