Allting kan gå fel

Jonas Söderström

Fyr_storakarlso

Det är den 22 juli 2009. Jag befinner mig  i paradiset. Eller så nära man kan komma det i denna värld. Karlsöarna utanför Gotlands västkust är en av de skönaste platserna på hela jorden. De grå klintstupen, de vitlysande stränderna, det doftande alvaret, den oändliga himlen, och det ständigt närvarande havet - det är helt enkelt fulländning.

Jag klättrar upp i den gamla fyren och beundrar utsikten. När jag lutar mig ut över räcket kan jag se hussvalorna ovanifrån, ridande i vinden bara en meter under mig - de har sina bon under själva fyrplattformens utsprång. På väg ut hör jag guiden berätta att fyren, som varit tänd sedan 1887, snart ska stängas. "Det anses inte att den behövs längre", säger han. "Alla fartyg har ju GPS nu för tiden." "Jaja, så länge batterierna funkar ja", muttrar jag till sällskapet. Blir med en gång en liten smula sur på mig själv: ständigt skeptisk. Kan jag inte ens låta bli att gnälla här i paradiset?

Mindre än ett dygn senare, när jag just återvänt från Karlsö, kolliderar två Gotlandsfärjor - utrustade med radar, GPS, ledningssystem och hela klabbet - utanför Nynäshamn.  "Oavsett väderförhållanden ska en sådan här olycka inte kunna inträffa" säger hamnchefen. "Någonting har gått snett", konstaterar han. Vad orsakade olyckan? Felade de tekniska systemen? Eller åsidosatte man dem? Eller litade man för mycket på dem? Vi vet inte ännu. Det låg tjock dimma i inloppet till hamnen. En fyr hade knappast hjälpt mycket där heller. Men för mig blev det ändå en närmast kuslig illustration till riskerna med att lita alltför mycket på den senaste tekniken.

Allt kan gå fel. Det enda som kan vara fulländat är naturen själv. Åtminstone här, på en liten räcka land ute i Östersjön, mellan sol, himmel och hav. 

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Fredrik Broman

    Haha! Jag såg också när hamnchefen sade det på nyheterna. "Det här ska inte kunna hända" my ass… Det är inte verkligheten det är fel på, utan hans uppfattning av den. Teknik löser inte allt som sagt.