Analoga användarupplevelser i EU-valet

Sara Lerén

Nu snackas det val i varenda buske och valprognoserna duggar tätt. Häromdagen fick jag frågan om jag inte tyckte att det vore bättre att digitalisera hela valprocessen så att man slapp fippla med röstkort och valsedlar. Jag tror säkert att det är dit vi är på väg på sikt, men jag är inte säker på att det skulle skapa en bättre användarupplevelse.

Att få röstkortet hemskickat i brevlådan skapar en speciell känsla som jag inte tror att man skulle kunna ersätta med e-mail. Det blir en fysisk påminnelse om vad som är på gång, och man blir påmind om att de demokratiska rättigheterna är något som värnas i Sverige.

IMG_0443

Vi röstar och spanar på statyer på Börsen

Själva röstandet gör också upplevelsen speciell. Här i centrala Göteborg finns det gott om platser där man kan förtidsrösta, vissa av dem har man normalt inte tillgång till som vanlig dödlig. På väg hem efter att ha hämtat dottern på förskolan upptäckte jag att man kunde rösta på Börsen som jag länge velat se insidan av. Det blev röstning och ett pedagogiskt försök att förklara demokrati för en femåring i en otroligt vacker byggnad. Femåringen var mer intresserad av djurstatyerna än av röstandet, men i slutänden var vi båda nöjda.

Centerns valstuga på Kungsportsplatsen i Göteborg

Centerns valstuga på Kungsportsplatsen i Göteborg

Från inUse kontor på Kungsportsplatsen har vi god utsikt över valstugorna och alla aktiviteter som sker i och omkring dem. Centerns valstuga sticker ut med en riktigt smart design. Vid fint väder kan man vara på taket som är utformat som en liten läktare. Utrymmet på insidan är begränsat, men ändå tillräckligt stort för att rymma en rullstol om det skulle behövas. Valstugan är designad och producerad lokalt och är ett bra exempel på att en valstuga inte behöver vara tråkig.

De analoga upplevelserna kompletteras av lättillgänglig digital information om praktiska frågor på Valmyndighetens hemsida, och för mig är det en kombination av det bästa av båda världar. När digitaliseringskommissionen förra året utredde frågan om e-röstning kom de fram till att det inte är lämpligt att börja testa e-röstning i valet 2018, främst p.g.a. det är svårt att säkerställa valhemligheten, så det lär dröja innan e-röstning blir verklighet i Sverige.

Har du inte röstat än är det hög tid, om du inte bestämt dig för att rösta på söndag förstås. Att rösta på självaste valdagen är ju också en speciell upplevelse som inte kan ersättas med digitala medel.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • Claes Lerén

    Borde inte väljarna få en identitet, som kan bifogas med valbeslutetet. Kopplingen mellan väljare och valda är idag obefintlig. Är det verkligen en demokratisk framgång att väljarna inte visar sin identitet och vad de egentlig vill? Hur många har en verklig kännedom om vad kandidaterna tänker ta sig för ?

  • Sara Lerén

    Jag ser det nog snarare som att valhemligheten är en förutsättning för fria val. När människors anonymitet vid val inte kan garanteras leder det till ett lägre valdeltagande, och om information om väljarnas identiteter hamnar i orätta händer kan detta få katastrofala följer i form av trakasserier och värre.

  • Karin Karlsson

    Jag håller med dig, Sara! Valhemligheten är viktig just för att folk ska kunna känna sig trygga med att ingen kan ta reda på vad de har röstat på. Det är en viktig del av det demokratiska valsystemet och det blir svårt (för att inte säga omöjligt) att kunna garantera väljarna samma säkerhet om röstningsförfarandet skulle digitaliseras.