Äntligen ett CMS med klass!

Max Ljungqvist

Som tidigare webbredaktör har jag tråkiga erfarenheter av riktigt skräpiga CMS-verktyg. Många av dem utvecklades under början av millennieskiftet av stackars källarprogrammerare med brist på dagsljus, användarkännedom och rimliga direktiv. Resultatet blev läskiga, cockpitliknande gränssnitt med hundratals knappar, fönster och funktioner – verktyg som lovade mycket men i slutändan levererade väldigt lite!

Detta var vad vi på fikarasten kallade för CMS:et från helvetet. Med en kvarts miljon klick för de enklaste av arbetsuppgifter, mardrömsliknande navigation och labyrintliknande flöden, funderade jag nästan på att säga upp mig de stunder då frustrationen var som störst. Men jag höll ut, och fick oftast nöja mig med att göra ett halvdant jobb som webbredaktör. Ett utmärkt exempel på hur IT kan sätta krokben för oss i vardagslivet.

Men tiderna förändras och vi som designers påverkar i högsta grad i vilken riktning. Ett tecken på detta ser vi i tävlingen 10 Best Application UI’s of 2008, nyligen utannonserad av Nielsen/Norman (NNGroup).

Cmsbox_2

På andra plats i tävlingen kom CMSBox, något som imponerade på mig stort med sitt sockersöta och inbjudande GUI. Ta 1,5 minut och kika på demot!

Redan vid första anblick ser CMSBox ut att vara ett redigt långfinger åt den förra generationens trögarbetade CMS:er. Inga fler ursäkter - webbapplikationer kan bättre och CMSBox visar vägen!

Det trevligaste med CMSBox är det intuitiva och inbjudande gränssnittet. Först och främst tillåts direkt manipulation av objekt vilket innebär att jag editerar informationen direkt där den presenteras. Jag ändrar med andra ord en rubrik genom att klicka på den och slipper komma bort från sidan för att mötas av nya fönster och formulär. Något som är typiskt för den gamla skolans webbapplikationer.

Mer då? En utsökt drag n’ drop-funktion gör att mina sedan länge invanda Windows-händer får lätt att komma igång och jobba. Jag vet dessutom redan vid första ögonkastet vart jag ska ta vägen, tack vare en snygg, ren och minimalistisk design - ett snyggare webbverktyg får jag sannerligen leta efter! Feedback ges successivt och i takt med att jag klickar mig fram i applikationen, och annars bökiga saker som webbformulär trollar jag fram med ett några få, enkla knapptryck. Klockrent!

Nu låter jag lite som en dammsugarförsäljare, men det är någonting inom mig som bubblar upp i form av en skön magkänsla när jag ser att utvecklingen av IT gång på gång bevisar att interaktionsdesign faktiskt sätter ett starkt avtryck på produkterna som vi möter i vardagen. Överallt ser vi att de produkter och tjänster som lyckas slå sig fram är just dem som använder sig av simpla designlösningar som lockar till användning.

Vackra gränssnitt som erbjuder intuitiv interaktion och hög användningskvalitet slår sig fram som aldrig förr.

Hurra!

/Max Ljungqvist

Lämna en kommentar