— 1 min read

Äntligen! UX-spår på Sundsvall 42

Read 191 times

För första gången i IT-konferensen Sundsvall 42:s historia kan deltagarna välja ett UX-spår. En stor anledning till att spåret finns är ihärdiga påtryckningar av Anders Härén på Leeroy. I samarbete med inUse erbjuder konferensen även extra användbarhets-fokus efter att vecka 42 är över.

IT-konferensen Sundsvall 42 körs i år för 30:e året i rad. En imponerad siffra för en stad i mellan-Sverige. Men Sundsvall har, för den som inte vet, länge varit en otroligt IT-tät stad. Där finns ett mängd verk och statliga myndigheter och så gott som alla stora it-konsultfirmor har ett kontor på orten.  I runda slängar finns det 5000 IT-jobb i Sundsvall.

Nytt spår med UX

Anders Härén, har under flera året arbetat inom Mittmediakoncernen med it, UX och utveckling. Sedan ett år tillbaka är han dock på Leeroy som CTO och en drivande kraft i Sundsvall 42. Han är extra nöjd i år då konferensen lagom till sitt 30-årsjubileium fått med ett UX-spår.

– Sundsvall är en enormt stor IT-stad men ändå har jag under alla de år jag rekryterade folk saknat UX-kompetens. Det har funnits väldigt få personer som på bred front förstått UX. Och fördelarna med det.

inUse på plats

Spåret på Sundsvall 42 leds av bland annat Anders. Även två inUsare finns representerade på talarlistan. Sara Lerén som ska tala om Effektstyrning för alla och Jonas Söderströms session har namnet Jävla Skitsystem. De kommer även att under onsdagen hålla en exklusiv workshop om Effektstyrning för den som är nyfiken och vill lära sig mer.

Mer fokus på vad som ska byggas

UX-spåret är populärt men Anders Härén vill gärna att fler anmäler sig.

– Vi behöver programmerare som aldrig förr, och behovet ökar konstant. Men jag vill vända på steken och fråga oss om verkligen är fler utvecklare som behövs? Är de inte bättre att vi frågar oss VAD vi ska bygga istället för HUR vi ska bygga det? Och det är just där UX-kompetensen kommer in. Tänk om alla bolag hade en UX-designer som kunde tala med utvecklare, projektledare och produktägare om VAD:et istället, berättar Anders och menar att det inte längre går att slänga fler utvecklare på problemet.

I samarbete med inUse har Anders Hären och näringslivet i Sundsvall även tagit fram ett kursprogram för de som vill lära mer om användbarhet, men kanske inte är utbildad interaktionsdesigner. Kurserna kommer att hållas i Sundsvall i höst och är specialanpassade versioner av inUse kurser Användbarhet i Praktiken, Effektkartläggning och Customer Journey Mapping. Kontakta Anders Härén för mer information om kurstillfällena.