Användbarhet hett på CES

Johan Berndtsson

När Computer Sweden i måndags listade fem heta trender från en av världens största teknikmässor CES (Consumer Electronics Show) är Användbarhet en av dem.

"Enkla användargränssnitt kommer att befinna sig högt på dagordningen framöver, det var många utställare och mässbesökare rörande överens om. Numera räcker det inte med hög coolhetsfaktor, konsumentelektronik måste även vara tillgänglig. Ett eller två knapptryck är max för att nå viktiga funktioner, annars tröttnar konsumenten. Många ansåg att det är Apples Iphone som har förändrat hela branschens sätt att tänka och agera."
/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Sara Eggert

  Hej! Har du länken till den artikeln? Hittar själv inte den på CSs hemsida!?? /Sara

 • Johan Berndtsson

  Nix. Det har jag inte. Det stod alltså i papperstidningen från måndagen den 14/1 2008. Jag har tyvärr inte heller kvar tidningen, annars hade jag kunnat scanna artikeln till dig...

 • Henrik Artman

  Hej, Låter ju lovande. Men var det inte runt 2000 som Ericsson lyfte fram användbarhet som ett av sina strategiska mål? Det har hänt väldigt mycket för att göra många konsumentprodukter bättre - och Ericsson (eller snarare SonyEricsson) har ju gjort ett kliv i riktningen. Det är bra. Men när kommer det en rejäl förändring i hur man tänker på hela utvecklingsprocessen? Hela användningssituationen? Hela livssituationen? Hela kontrollsystemet? Det blir ju iofs lite penibelt att lyfta fram Iphone som det som lade grundbulten. Iphone har väl ännu förvägrats en stor del av världen? Men samtidigt skapat en hajp där den inte finns? (därmed inte sagt att den är så bra som många vill ha den till...jag har bara rört den i fem minuter och inte gjort utvärderingar). Men var folks föreställningar om varumärken kan göra för att uppleva en produkt ska inte underskattas... Apple blir mer och mer helgonförklarade, men - rätta mig om jag har fel - var det inte samma företag som förvägrade andra företag att använda samma interaktionsformer för Ipoden? Var det inte som så att Apple väntade länge på att slå sig in i branscherna Mp3spelare och nu mobiltelefonsbaseradeapparater (och därmed låter andra företag ta hand om att SKAPA behov, samt göra misstag=>ta smällen)? Var det inte samma företag som satsade enorma marknadspengar på att lansera en MP3-spelare (och därmed är tröskeln för någon att säga att produkten inte är "världklass" betydligt mycket högre - precis som priset)? Innovativa eller smarta? Sena eller ytliga? Det beror lite på var man lägger sig i tanken? Visst, jag vet att jag svär i er allas kyrka. Själv hade jag tidigare Mac men... Det är Amigan som stod för det riktiga genomslaget vad det gäller ytan (billigare än mac, GUI, lätt att fixa i batchfiler etc.)... i min bok. /Henrik

 • Johan Berndtsson

  Tja. Mycket kan man säga om Apple. Men några helgon är de inte. De har kompetenta interaktionsdesigners, geniala affärsstrateger och ettriga jurister. Helt klart är dock att iPhone har bidragit till att sätta användbarhet högre upp på dagordningen, både bland företag och myndigheter. Vi har fler än en kund som säger att de vill att deras nästa system skall bli "lika bra som en iPhone".