Använder du hjälpen? Det gör vi!

Johan Berndtsson

En positiv överraskning i Leopard är den uppborstade hjälpen. Istället för att länka till långa kapitel som berättar mer om det jag sökte efter lyser den upp alla förekomster av mitt sökord i menyerna.

Picture_7

Återkommande operationer använder jag kortkommandon till, men hjälpen är väldigt hjälpsam då man letar efter något man använder mer sällan eller försöker sätta sig in i ett nytt program. Detta gör att menysystemet i praktiken blir överflödigt, det går trots allt snabbare att hitta tillbaks via hjälpen än att rota upp det i menyerna. Problemet är att man måste veta exakt vad man söker, vill jag förminska en bild måste jag skriva transform, resize eller image size. Alla ger dessutom olika resultat och jag får ingen överblick över de olika möjligheter som finns. I framtiden vore det snyggt om jag kunde skriva in vad jag ville göra och hjälpen föreslog och förklarade de olika åtgärder som fanns.

/Peter Erhard & Johan Toresson

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • grimen

    Detta påminner om en designlösning jag funderade på att patentera för 2-3 år sedan. Min var dock smartare - ;) - varje action i hela applikationen var taggad (t.ex. "transform, resize, image size"). När sökningen - på exakt samma vis som Apple - genomfördes, visades resultat på actions i UI:t med dessa taggar. Alltså inte baserat på exakt stavning i UI:t.

  • Johan Toresson

    Skulle vara intressant att se en konceptdesign på din idé, grimen. Jag tror iof att användaren vill ha mer hjälp-orienterad funktion. Som flitig "spotlight"-användare skulle jag lätt börja använda en hjälp där jag skriver: "ändra storlek" så föreslår exempelvis photoshop: resize, transform och crop. Håller med dig att leopards är ganska "dum" men ack så fiffigt implementerad. Skulle som sagt gärna vilja se en vidareutveckling till en smartare lösning.

  • grimen

    Yes, jag är personligen användare av typen trial-n-error och vill därför egentligen enbart veta var funktionen finns - inte läsa romanliknande instruktioner om hur den används. Men jag tog även hänsyn till andra användartypen och hade med möjlighet att läsa vidare om funktionen också. Jag hade förut en Java-implementation som kastats iväg, men nu när intresse väckts kanske jag får ta och kasta ihop något när jag får tid - snarare en konceptskiss i så fall. :)