Att göra miljöskillnad (med små medel)!

Johan Berndtsson

Nej, vi har inte helt tappat fotfästet på inUse och börjat rekommendera kryptiska designlösningar på fullt konkreta dilemman, som gårdagens inlägg kunde antyda. April-april förresten!

Det blev en del roliga och konfunderade kommentarer kring inlägget igår. Men dilemmat med miljökrävande utskrifter kvarstår. En undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Lexmark*, visar att utskrifter kostar mellan 4.000 och 12.000 kronor per år och anställd. Av de 34 sidor som en anställd i genomsnitt skriver ut varje dag, passerar en av sex utskrifter till papperskorgen olästa (oanvända). Huga!

Varför ska det vara standard att skriva ut enkelsidor i färg, medan det krävs flera extra klick och en del huvudbry för att göra dubbelsidiga utskrifter i svartvit eller skriva ut mer än en sida per ark?

Som designers har vi hela tiden en möjlighet att påverka det stora med det lilla, att designa etiska lösningar. Faktum är att allt ifrån galna förslag om att ”spara plats genom att ta bort vokalerna” till mer realistiska tankar om att ”få hjälp att ta bort onödigt tomrum och stora typsnitt” är bra idéer så länge det inte finns utskriftshanterare som tar bättre hänsyn till miljöaspekterna.

Så i väntan på den optimala utskriftshanteraren som både sparar på miljön och begränsar kostnader för papper och toners, vill vi på inUse uppmuntra till förändrat beteende med några handfasta tips (i alla fall för er som använder PC).

 1. Leta upp din standardskrivare i kontrollpanelen eller dylikt. Högerklicka och välj utskriftsinställningar (Observera att dessa inställningar oftast inte går att nå via utskriftshanteraren i ett program).
  Skrivare1_2
 2. Ändra inställningen för ”Antal sidor per ark” till 2 eller fler. (Det är visst möjligt att skriva ut uppemot 16 sidor per ark. Tänk vilken miljöskillnad den som har väldigt god syn kan bidra till!)
  Skrivare2
 3. Ändra naturligtvis också färgvalet, från ”Färg” till ”Svartvit” som standard. Detta gör du under fliken Papper/Kvalitet.
  Skrivare3
 4. Sådär ja. Efter att ha valt ”Ok” eller ”Verkställ” bidrar du nu till helt annan statistik än den IDG skrev om i februari.

* På uppdrag av Lexmark, genomförde Ipsos en undersökning med 1408 chefer för små och medelstora företag i sex europeiska länder samt i USA. Intervjuerna skedde via telefon mellan den 12e april och den 3e maj 2007, med chefer från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Nederländerna.

/Isa Hardemo

Lämna en kommentar

1 kommentar

 • noname

  jag rekommenderar fineprint som jag använt i många år: den lägger en virtuell skrivare som visar utskriften på skärmen innan utskriften går till skrivaren. där har man alltså möjlighet att radera nästan tomma sidor eller skriva ut på 2, 4 eller 8 sidor.