Att jobba med UX i Kanada

Mikael Lindh

Jag landade i Calgary en torsdagskväll i januari. Efter att ha borstat av mig snön och satt på den gasdrivna fejkbrasan i vår halvsunkiga lägenhet började jag fundera på vart det nya jobbet egentligen låg och hur jag skull ta mig dit…

Jag sprätte upp handbagaget som var fullproppat med prylar från mitt teknikgalna konsultliv. Upp med datorn och på internet jag var. Puh! Hitta buss. Calgary Transit. Enkelt!

Nja…

Transit map

Jo, de har bussar. Men hur gör man for att använda dem? Har jag kommit till ett land där inte ens kartan över kollektivtrafiken går att förstå? Det var ju det första exemplet från första kursen i skolan. Hur #%&*@!$ ska detta gå?

I januari i år flyttade jag till Kanada for att börja jobba som Informationsarkitekt på Rare Method, en interaktiv byrå/reklambyrå i Calgary. Det är ett riktigt kul äventyr.

Varför Calgary? Jag och min sambo ville prova på att jobba utomlands ett tag. Vi ville komma till ett engelsktalande land utanför Europa som var varmt. Vi sökte jobb över hela världen. Till en början fick vi var sin intervju, båda i Calgary. Lågkonjunkturen gjorde att valen till slut blev få. Vi strök ”varmt” från listan och skrev till ”Rocky Mountains”.

Det var en mindre omställning än vad jag trodde att gå från en svensktalande konsultbyrå fylld med 55 genier, inom användbarhet, interaktionsdesign eller kort och gott UX, till att bli “the UX team of one” på en byrå I Nordamerika. Efter några veckor, när jag faktiskt började förstå vad folk pratade om och hur arbetet fungerade, så insåg jag att det är precis samma utmaningar här som i Sverige. Man vet att man bör ha någon som jobbar med användbarhet, så man anställer en användbarhetsperson. Men sedan vet man inte riktigt hur man skall jobba med denna person eller vad för nytta denna person egentligen kan göra.  Rare Method hade tidigare haft Informationsarkitekter anställda, men de verkar inte riktigt ha kommit till sin rätt.

Jag jobbar i ett team som består av ett antal grafiska designers, en copywriter och en Motion Graphics kille.  Övrigt på Rare Method finns, förutom flera nivåer av managers (hierarkiskt javisst) och administration, några som jobbar med strategi, en grupp som jobbar med SEO och webbanalys och ett glatt gäng webbutvecklare.

Efter att ha filat på min roll en hel del, så har jag nu hamnat där jag tror jag gör mest nytta, mellan strategi, design och utveckling. Jag deltar hela vägen från strategi till leverans. Åtminstone i teorin. Det är inte alltid att storleken på projekten tillåter ”rätt” arbetssätt. Men vi vet hur vi vill jobba, vilket är ett fall framåt.

Projekten har varit blandade. Allt från intranet för gigantiskt oljebolag till en kampanjsite for slurpies (Froster). Det har varit några lugna perioder, vilka jag som rastlös själ inte står ut med, men annars rullar det på. Ojämnheten är väl något som hör branschen till. Det finns en hel del roliga projekt som kan bli verklighet framöver.

Jag jobbar kl 8-5 med 3 veckors semester + ledig julvecka. Inte mycket övertid.

Calgary är en intressant plats. Trots oljebolagens dominans (delstaten Alberta är som Norge), finns har en del roliga företag, såsom Veer, iStockPhoto, StumbleUpon, SMART, Critical Mass och inte minst UX Guys (inUse for 5 år sedan).

UX Communityt, som ni som känner mig vet att jag brinner för, växer sig allt starkare i Calgary. Calgary UX Group träffas regelbundet och bjuder på intressanta paneldebatter, föreläsningar och pubkvällar.

Folket i Calgary ar väldigt trevliga. Staden ar ung och nästan alla man träffar kommer från andra delar av landet eller världen. Integrationen ar enormt bra, alla behandlas relativt likvärdigt och det ar enkelt att få jobb (om man har tillstånd).

Mest av allt gillar vi närheten till bergen. The Rockies tornar upp sig som en kuliss väster om Calgary (som att jobba i Malmö om Hallandsåsen varit Alperna). Vi åker upp dit nästan varje helg. Vintern (som är lång) var full med snowboardåkning och i sommar blir det mycket vandring, paddling och kanske lite klättring.

Äventyret fortsätter och vi stannar ett tag till. Hur länge, det vet vi inte ännu. :-)

Förresten... jag skippade bussen och gick till jobbet. Kollektivtrafiken I Calgary ar ett skämt. Västtrafik rules!

/Mikae Lindh (Twitter-sida)

Mikael är tjänstledig från sitt jobb som interaktionsdesigner på inUse, och har lovat att försöka återkomma med fler spaningar från västfronten.

Lämna en kommentar