Bläddringsblunder

Jon Karlsson

Det händer då och då att jag beställer hämtmat på sushistället i mitt kvarter. På deras hemsida finns en interaktiv meny som man kan bläddra i. Tyvärr gör navigationen i menyn mig lika förvirrad varje gång.

Det som förvirrar mig mest är pilnavigeringen. Istället för att använda pilar som indikerar den riktning som jag vill bläddra i menyn (höger eller vänster) har man använt sig av pilar som illustrerar rörelsen för hur man vänder blad en en fysisk meny. Resultatet blir att jag av någon anledning alltid trycker instinktivt på fel pil, ungefär samtidigt som jag kommer ihåg hur de fungerar.

Just imitationen av det fysiska lämpar sig ganska dåligt för webben när jag interagerar med en sida via en mus. Att jag kan ta tag i hörnet på en sida, för att sedan sakta vända blad och se vad som finns på andra sidan ger mig väldigt lite som användare. Mycket lull-lull och lite nytta. I ett touch-baserat grässnitt hade detta gjort sig bättre - iBooks för iPad gör det till exempel snyggt, men jag tror även där att det är lite av nyhetens behag. Jag minns exempelvis hur imponerad jag var av och fantastiskt jag tyckte att cover-flow var när den första iPhonen kom för snart 3,5 år sedan. Idag använder jag i princip aldrig cover-flow navigationen i min iPhone för att hitta musik. Jag använder listorna, för de är praktiska, enkla och ger det resultat jag vill ha på kortast tid.

Utseendet på hela menyn (klicka för större bild).

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Tweets that mention Bläddringsblunder « inUseful -

  [...] This post was mentioned on Twitter by Design via Mattias, mikke flip. mikke flip said: Bläddringsblunder http://goo.gl/fb/CSeE4 #okategoriserade #dåligdesign #webbdesign [...]

 • Ola

  Jag håller med dig om pilarna även det kanske skulle gå lite bättre om dom stod längre ut. Vid hörnen på boken. Jag tycker problemet är att man har kombinerat ett sätt att bläddra i böcker med en online-meny.

  Angående cover flow så hörde jag härromdagen en väldigt positiv kommentar om den av en dyslektiker. Hon tyckte det var mycket lättare att bläddra så än i en lista. Så den har helt klart en funktion.

 • Maria

  En helt irrelevant sak är att jag tycker det är intressant att man fortfarande - år 2010 - ofta "måste" skriva den övertydliga "Klicka på bilden för större" i blogginlägg/artiklar.

  Att "prova att klicka på en liten bild" inte blivit ett invant beteende för majoriteten av internetanvändarna tycker jag är.. märkligt :)

 • Ola

  Intressant sammanträffande med en typisk blädderbok som jag tycker funkar ganska bra http://www.20thingsilearned.com

 • Jon Karlsson

  Ola: Intressant historia om Cover Flow. Jag blev lite för egocentrerad i mitt inlägg - självfallet finns det personer som har nytta av den funktionen :)

  Maria: Hehe ... jag klurade faktiskt på den när jag skrev blogginlägget men beslöt ändå att ha det kvar (fick banning för någon vecka sedan för att jag inte varit tydlig med länkningen till en PDF ... så jag valde att vara lite övertydlig).