Boktips: "Outliers" av Malcolm Gladwell

Johan Berndtsson

Story Malcolm Gladwells första bok The Tipping Point var en ögonöppnare för mig. Den fick mig att tydligare än någonsin inse att små åtgärder kan få stor effekt.

För några veckor sedan kom hans tredje bok ut, Outliers. Denna gång har han tittat på myten om den starke individen som mot alla odds lyckas med något enastående.

Gladwells slutsats är att - att lyckas - inte i första hand handlar om att vara exceptionell som människa.

Gladwell har tittar närmare på många historier om exceptionellt lyckade människor, och visar att "hemligheten" är att de råkat hamna i rätt miljö vid rätt tillfälle. Det handlar om hur de kulturella och samhälleliga systemen runt omkring dig råkar vara riggade när du växer upp, om hårt arbete, timing, och om tur.

"The successful are those who have been given opportunities."

Om du t.ex. råkar vara född i början av året så har du mycket större chans att lyckas som hockeyspelare i NHL. Detta eftersom man gör utsållningar baserat på födelseår, och i unga år är de fysiska och psykiska skillnaderna stora mellan barn som är 6 år och en dag, och barn som är 7 år. Sedan upprepas samma utsållningsprocedur varje år, vilket leder till ytterligare bortsållning av spelare som hade kunnat bli lika stora som Foppa eller Gretzky.

Om målet hade varit att få så många hockeyspelare att lyckas som möjligt så borde man riggat utsållningen på ett annat sätt.

Gladwell slår också hål på myten om att de med högst IQ lyckas bäst. För att lyckas med intellektuella yrken behöver man bara ha tillräckligt högt IQ, så länge man ligger över ca 120 så är det andra saker som avgör. Ungefär som att man inte med automatik blir bäst i världen på basket om man är 230 cm lång, efter 190 cm är det andra saker som avgör om man lyckas eller ej.

I boken ger Gladwell massor av exempel på system och omständigheter som ligger bakom många av dagens moderna framgångssagor. Han berättar att Bill Gates lyckats för att han, som kanske enda trettonåring i världen vid denna tid, fick obegränsad tillgång till en dator. Att Beatles lyckats för att de fick spelningskontrakt med klubbar i Hamburg där de uppträdde 8 timmar om dagen 7 dagar i veckan i början av 60-talet. Efter ett antal exempel konstaterar han att det krävs ca 10.000 timmars träning för att bli riktigt bra på något. Detta, och att omständigheterna är de rätta är det som bäddar för succé.

Det här låter ju lite småspännande, men varför är det viktigt?

Tja. För mig handlar det om att Gladwell så tydligt visar att vi har stora möjligheter att påverka vår omvärld. Om vi bara förstår varför saker blir som de blir, så kan vi hitta de åtgärder som krävs för att vi skall få den effekt vi vill ha. För mig är detta själva essensen i mitt vardagsarbete som Effektstrateg.

Om man lyfter blicken och ser detta ur ett samhällsperspektiv så är detta viktigt eftersom vi naturligtvis vill rigga samhället för att det skall bli så bra som möjligt för så många som möjligt. Vi vill skapa strukturer som ger de effekter vi vill ha, och motverka strukturer som ger oönskade bieffekter.

För att ta ett exempel. Om vi som samhälle är intresserade av att så många som möjligt väljer att gå vidare till högskola och universitet så måste vi rigga systemen för att så många som möjligt skall nå målen. Naturligtvis så skall vi inte sänka målen, utan istället arbeta med att ge rätt stöd, och göra vår screening på ett sådant sätt att irrelevanta faktorer, som när på året man råkar vara född, inte spelar någon roll.

Om du liksom jag kittlas av att förstå hur samhällen och verksamheter fungerar, och redan har läst Gladwells första bok, så är Outliers en bok för dig.

/Johan Berndtsson

PS. Boken kan köpas av Bokus för 210 riksdaler. Bilden är lånad från Salon.com:s recension av Outliers . DS.

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  • Peter

    Slutsaten borde väl rimligen bli att det skall vara rätt personer som vill gå på högskola, och att när de gör det, får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt. Inte att så många som möjligt gör det.

  • darja isaksson

    Tja, Peter. Så kanske man kan se det. Problemet är just ordet "rätt". Hur vet man vilka personer som är rätt? Om det stämmer att de framgångsrika är de som givits möjligheter, så bör dessa möjligheter ges åt så många som möjligt, så tidigt som möjligt, vilket jag tror leder till att fler (för volym är viktigt, åtminstone i ett samhällsperspektiv) ges (och tar) möjligheten att gå vidare och läser på universitet eller högskola. /Johan Berndtsson