Bra designdetalj i Gmail

Johan Berndtsson

"Glömde bifoga filen...". Jag vet inte hur många gånger jag skickat ett mail med denna eller en liknande formulering. Och då tillsammans med den fil som jag glömde att bifoga i ett tidigare mail.

Googles designteam gör en bra grej i Gmail. Om du skriver något i mailet som antyder att du kommer att bifoga en fil, och sedan klickar på "Skicka", så kollar Gmail om en fil har bifogats. Om inte så frågar Gmail om du är säker på att du vill skicka mailet utan att bifoga någon fil.

Hjälpsam design i Gmail

Detta har räddat mig otaliga gånger. Tack Google.

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Carl

  Håller med, riktigt smart och trevlig liten funktion! :)

 • JohanML

  En typisk detalj som är underbart designad. Det bästa är att avsändaren får en chans att undvika att framstå som en klant för att denne glömde bort att bifoga sina filer. Och det är tack vare den här designen som användaren slipper skämmas.

  Det är precis de här detaljerna som är så viktiga!

 • Magnus

  Thunderbird gör detsamma, riktigt bra indeed!

  Dock är dialogen för Gmail lite klurigt formulerad innehållandes två frågor med olika innebörd? Om jag bara läser första frågan "Ville du bifoga filer?", tänker "Ja, just det!", och därmed klickar OK, skickas ju mailet utan bifogade filer i alla fall..lurigt! :)

  Thunderbirds dialog är för övrigt också lite knepigt formulerad, minns den dock inte här och nu.

 • Hans

  Håller med Magnus - vi som användare tenderar att läsa dialogrutor väldigt väldigt flyktigt, och hittar vi minsta lilla bisats som vi känner att vi förstår innebörden av så agerar vi direkt på det.

  Alla dessa auto-uppdaterande program (särskilt då på Windows) ställer mängder av sådana frågor som är dåligt formulerade. Önskar jag kunde bygga om allt sånt där till bättre och mer standardiserade meddelanden.