CHI 2008 - Feldtspar

Johan Berndtsson

Bild_1Igår på CHI 2008 presenterade Mr Duen Horng "Polo" Chau från Carnegie Mellon University en intressant fråga: När vi inte har all information nödvändig för oss för att göra en sökning, hur gör vi då?

Polo föreslår att detta borde göras genom att designa för det mänskliga associativa minnet. Vad jag vill också kalla: skapa en design som hjälper användaren använda det hon redan vet. Polo realiserar sin idé i "Feldtspar". Denna snyggt putsade applikation låter användaren beskriva relationen mellan webbplats, email, personer och händelser (fri översättning) för att leta sig fram, eller kanske snarare filtrera sig fram till lämpligt resultat.

Picture_4

Min reflektion är att användaren kan alltid börja sin sökning för att genom association till det önskade resultatet snarare än specifikt innehåll.

Det jag gillade med lösningen var att på ett enkelt sätt (hopkok av intelligens, google desktop och en känsla för det mänskliga systemet) skapar en design som tar det som användaren redan vet och hjälper dem att hitta rätt.

/Johan Toresson

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Johan Toresson

    Jag har fått indikationer om att min reflektion kanske är otydlig. Jag menar att användaren alltid kan påbörja sin sökning för att hon alltid kan associera till det hon letar efter. Tänk själv hur du gör när du skall söka efter något. En vanlig tanke är: "Hmm ... vad var det nu den där websidan hette? Det handlade ju om honungs grävningar". Då söker du efter honungs grävning. Du associerar alltså. Feldtspar tycker jag är designat efter just denna funktion i det mänskliga systemet.