Dags att göra något vettigt? Plugga UX! Alla högskoleutbildningar i en lista!

Johan Berndtsson

Härom dagen ställde jag frågan om vilka högskoleutbildningar som man kan läsa om man vill jobba med UX/användbarhet/interaktionsdesign i facebookgruppen Användbarhet i praktiken. Listan blev snabbt lång, och med hjälp av min kollega Annelie Alm blev den snabbt ännu längre.

Visst är det häftigt att det finns så många utbildningar? Det känns verkligen härligt att vi blir så MÅNGA som hjälps åt att skapa riktigt bra användarupplevelser i alla möjliga användningssituationer. Blekinge Tekniska Högskola (Karlskrona)

Chalmers Tekniska Högskola (Göteborg)

Hyper Island (Karlskrona/Stockholm)

Högskolan i Halmstad (Halmstad)

Högskolan Kristianstad (Kristianstad)

Högskolan Skövde (Skövde)

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH (Stockholm)

Linköpings Universitet (Linköping)

Linnéuniversitet (Kalmar/Växjö)

Luleå Universitet (Luleå)

Malmö Högskola (Malmö)

Stockholms Universitet (Stockholm)

Södertörns Högskola (Stockholm)

Umeå Universitet (Umeå)

Uppsala Universitet (Uppsala)

Går du på någon av utbildningarna idag? Vad är bra, vad kan bli bättre? Går du någon annan utbildning som inte vi fått med i listan? Vad tycker du om den?

Uppdaterad 2013-10-20. Lagt till utbildningar på Högskolan i Halmstad, Linköpings Universitet och Södertörns Högskola.

Uppdaterad 2013-10-21. Lagt till utbildning på Blekinge Tekniska Högskola.

Uppdaterad 2017-08-01. Lagt till utbildning på Linköpings Universitet.

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 • Mattias Arvola

  Kandidat Grafisk design och kommunikation, LiU Civ. Ing. Design och produktutveckling, LiU

 • Johan Berndtsson

  Tack Mattias! Kompletterade just listan med dessa två, samt två andra som vi fått tips om. =)

 • Kristofer Nilsson

  Civilingenjör i data- och medieteknik, BTH

 • Johan Berndtsson

  Tack Kristofer! Uppdaterade just artikeln.

 • Maria

  Hej! Först och främst: Tack för en förträfflig sammanställning! Jag är en ux-intresserade journalist som funderar på att bredda mina kunskaper med studier i UX/interaktionsdesign, och har fastnat lite extra för den utbildning Högskolan i Skövde erbjuder, "Informationsteknologi - user experience design". I och med att det är en nystartad utbildning finns det ännu inga utexaminerade ux-genier från utbildningen, som kan hjälpa mig känna av utbildningskvaliteten, men jag funderar på hur ni i branschen resonerar - är det riskabelt att satsa på en såpass ny utbildning, eller är det rentav ett smart drag i en så föränderlig bransch? Ny utbildning betyder ju mer uppdaterad, medan en äldre utbildning kan vara mer välrenommerad. Hur resonerar ni kring era framtida anställdas utbildning? Tack på förhand!

 • Johan Berndtsson

  Hej Maria! Det är verkligen jättesvårt att råda någon om vilka av dessa utbildningar som är bättre än de andra, men du sätter helt klart fingret på något som är viktigt. Universitet och högskolor har ofta svårt att hänga med, och en hel del kurser kan, åtminstone när man läser beskrivningarna, kännas utdaterade. När vi rekryterar spelar det inte så stor roll vilken utbildning man har gått så länge den är relevant för arbetet. Det som spelar större roll är vad man gjort under sin studietid. En stark portfolio bestående av både bra skolarbeten, och hobbyprojekt med hög kvalitet, är ofta avgörande. Lycka till med studierna!

 • Maria

  Tack för ditt svar, Johan! Jag förstår att det är svårt att ge några konkreta utbildningsråd, vare utbildning har ju sina för och nackdelar. Sedan kan ju en utbildning passar en person jättebra, medan den inte alls funkar för en annan. Men i slutänden är det såklart arbetsprestationen och en stark portfolio som spelar roll. Jag ska ta mig en rejäl utbildningsfunderare, och låta magkänslan vara med och ta beslutet. Det brukar bli bäst då. Tack för dina tips - ses kanske framöver!

 • Johan Berndtsson

  :-)

 • Amanda

  Masterprogrammet i Cross Media Interaction Design, umeå universitet

 • Graphic designer

  Jag är en graphics designer som jobbat med webb i 7 år. Jag har fått höra av UX-studenter som gjort C-uppsatser med mig att jag tänker som en UX-designer.

  Jag ser verkligen en framtid i UX och är väldigt intresserad av ämnet. Samtidigt har jag en familj att försörja och bra jobb som det är.

  Går det att studera UX på distans och kombinera med en pågående karriär?

 • Johan Berndtsson

  Hej Graphic Designer! Nog måste det funka att plugga, åtminstone halvtid, samtidigt som man jobbar. =) Måste dock erkänna att jag har dålig koll på vilka som erbjuder distansutbildningar. Någon annan som vet?

 • rbi

  Jag står och väger mellan distansutbildningarna digital design Kristianstad och Interaktionsdesigner Linné... och jag vet inte vilken jag ska välja.. har svårt att hitta omdöme om dessa utbildningar och vill verkligen välja rätt.

  HKR: Fler som söker, ser mer attraktivt ut på deras hemsidan och de är öppna med vilken läroplatform de använder (it's learning). Men de erbjuder enbart kursbeskrivningar men ingen vidare insyn på vad man egentligen lär sig utöver det

  LNU: Färre platser en aning högre krav ( matematiken), ser mindre attraktivt ut på hemsidan, men de är väldigt öppna med vad de lär ut, finns tillgång till föreläsningar på varje kurs så man kan se vad som erbjuds.

  Hkr verkar mer professionell ut men känns som en gamble. Lnu verkar en aning tröttare men verkligen all information man vill ha finns öppet för allmänheten. VAD SKA JAG VÄLJA! Behöver någon annans feedback.. har svårt att hitta omdömen om dessa utbildningar.

 • Michael

  Jag vill lära mig mer om UX / Interaktionsdesign och jobba med att hjälpa kunder med frågor kring utveckling av nya verktyg och tjänster i den digitala sfären. Jag har jobbat som webbdesigner och medielärare, utbildningskonsult sedan 1997 räcker inte längre för att få ett jobb i Sverige.

  Yrkeshögskola hade varit perfekt för att få in foten i något företag och göra ett riktigt bra jobb. Detta är fokus för mig nu och ingenting annat räknas för mina kommande 20 år i yrkeslivet. Det är detta jag vill...

  Är det kanske bäst att söka sig till en kortare utbildning på Berghs, Forsbergs eller ska man vänta ett år till för UX designer som inriktning? är Yrkeshögskola vad som räcker?

  Tacksam för en reflektion ;)

 • Johan Berndtsson

  Hej Michael!

  Om du jobbat som webbdesigner så länge så tänker jag att många borde ge dig chansen baserat på vanliga rekryterings-intervjuer plus en bra portfolio och en screening-uppgift. Förutsatt att du under de år som du jobbat också hållit dig ajour inom området så klart. Väldigt mycket av jobbet hörn ju ut på att (utifrån verksamhets- och användarmål) kunna motivera de designbeslut man tagit i sin lösning. Är det det den feedback du får? Att du saknar formell utbildning?