Dassigt papper - rätt för användningssituationen?

Sonja Haglund

Varbostad Är du en av de lyckliga som haft tidningen ”Hemma i HSB” (tidigare ”Vår Bostad”) i din hand? Jag gissar att många av er har sett den eftersom den skickas ut till cirka 440 000 hushåll ett antal gånger om året.

För de allra flesta är detta en tidning som man läser när vanliga morgontidningen tar slut, bläddrar i medan maten kokar, eller rent av använder som toalettlektyr.

Du som haft tidningen i handen vet att pappret är så där sliskigt sliddrigt, och har en gulaktig ton. I slutet av 90-talet jobbade jag som grafisk designer, bland annat just med ”Vår Bostad”. Ett av de största mysterierna för mig var just valet av papper. Varför?

Utöver att pappret kändes otroligt trist mellan fingrarna, hade vi också ett enormt arbete med att justera färgerna för samtliga bilder så att bildåtergivningen skulle passa på det gulaktiga pappret.

På ett möte med ansvariga på Vår Bostad fick jag reda på sanningen. Eftersom det var länge sedan minns jag inte den exakta formuleringen, men svaret jag fick var något i stil med att:

”… eftersom vi vill att läsaren skall få en så angenäm läsning som möjligt ser vi till att anpassa tidningen efter de situationer som folk faktiskt läser den – på toaletten!”

Det jag då mest tyckte var roligt sagt, ser jag på med beundran idag.

Förutsatt att antagandet om att man läser tidningen på toaletten är korrekt, så är pappersvalet, eller åtminstone färgen på pappret, helt rätt. Ljuset på en toalett är oftast väldigt vitt. Att läsa en vit tidning i så pass vitt ljus kan bli påfrestande för ögonen. Det gulaktiga pappret tonar ner det vita, så läsarens ögon slipper bli ansträngda.

Tänk att de var så bra på att tänka på den faktiska användningssituationen, och på att anpassa designen därefter.

/Sonja Haglund

Lämna en kommentar