Skip to main content

  — 2 min read

De har dragit in 700 miljoner genom crowdfunding

Read 50 times

Jag har alltid fascinerats över formatet crowdfunding, ofta är det lite galna men briljanta idéer som blir succér. Det kan vara en person eller en grupp som har en idé men inga resurser, som snabbt kan gå från ingenting till en konceptidé och slutligen (om det faller sig väl) en färdig produkt.

Här är en svensk och en amerikansk idé som jag tycker är värd att titta närmre på. 

I förra veckan hade Kung Fury världspremiär, en svenskproducerad actionrulle med rejält romantiserande detaljer från 80-talet. På pappret en knäpp idé, fylld med bland annat en talande triceratop (som givetvis heter triceracop i filmen), arkadrobotar, Hitler som ”Kung Führer” och en klyschig huvudperson.

Trots den annorlunda inriktningen (eller på grund av den?) blev trailern en viral succé och fans över hela världen visade sitt engagemang via tatueringar eller kostymer föreställande huvudpersonen ”Kung Fury”. Filmen var kultförklarad redan innan premiärvisningen. Med sina över fyra miljoner insamlade kronor är ”Kung Fury” det mest lyckade svenska crowdfunding-projektet någonsin.

 

När jag var på SXSW i Austin tidigare i år besökte jag och min kollega den stora spelmässan på andra sidan Colorado River. På mässan visades framför allt nya indie games, spel med stöd för Oculus Rift och liknande wearables. Men ett spel var lite mer uppmärksammat än de andra, Star Citizen. Min kollega berättade att projektet dragit in över 700 000 000 kronor genom crowdfunding. Det lät nästan som en fantasisumma och jag tvivlade på om det verkligen kunde stämma – men en googling senare visade att kollegan var helt rätt ute. 

Star Citizen är kortfattat ett rymdäventyr som likt Minecraft ska vara ”oändligt”, men dessutom riktigt snyggt. Ryktena säger att det dessutom kommer krävas 100 GB på din hårddisk för att börja lira. Om ni vill fördjupa er i spelet, kolla filmen här

Roberts Space Industries är de som utvecklar spelet. Chris Roberts är grundaren av företaget, och Star Citizens frontfigur. Innan vi skulle få se en förhandsvisning av spelet frågade han hur många i lokalen som investerat. En majoritet räckte upp handen. Pressen och förväntningarna på Chris känns minst sagt omfattande, då målet från början var 500 000 dollar. Och hur var då tjuvtitten på spelet? Inte helt övertygande inledningsvis eftersom det buggade en del, men när visningen av spelet väl fungerade korrekt så blev jag både imponerad och inspirerad. Spelet förväntas komma ut under 2016.

Chris Parker på SXSW2015, Austin.

 

Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen av crowdfunding, och vilka typer av produkter som kommer att hamna högt upp på listan. Men kanske än mer intressant är ryktena om att återförsäljare som Amazon, Ebay med flera anammat crowdfunding-tänket och möjligheten för flera att gå samman för att köpa en produkt. Vid till exempel ett bröllop kan flera bidra med drömpresenten, allt integrerat i de olika återförsäljarnas webblösningar.

Ett annat rykte är att Facebook, Linkedin och andra communities vill erbjuda användarna möjligheten att sponsra olika projekt direkt på siten. Detta kan vara ett nytt smart knep för att engagera användarna, särskilt eftersom de olika projekten väljs ut baserat på användarnas egna intressen och beteendemönster.

Säkerheten är också något som är intressant, då det egentligen inte finns någon som helst kontroll på om vad som händer med projektpengarna om den utlovade produkten inte levereras. Till exempel drog Peter Molyneux projekt Godus in $750,000, men det enda som investerarna fick var en early access version innan projektet lades ner. Är det okej att inte kunna sätta motkrav? Även om du kanske bara investerat en hundralapp i ett projekt.

Topp 5 crowdfunding alla kategorier just nu

 • Star Citizen
  Begärt: $500,000, Uppnått: $83,002,764
   
 • Pebble Time  
  Begärt: $500,000, Uppnått: $20,338,986
   
 • Ethereum 
  Begärt - Uppnått: $18,439,086
   
 • Coolest Cooler 
  Begärt: $50,000, Uppnått: $13,285,226
   
 • Ubuntu Edge
  Begärt: $32,000,000, Uppnått: $12,814,196


Källa: Wikipedia den 31 maj 2015


Vad har ni själva för funderingar? Kommentera gärna nedan eller på Facebook.