Den nakne interaktionsdesignern

Jonas Söderström

Jag är naken och rädd. För fjärde dagen i rad.

Jag reser runt och bor på nya B&B eller hotell varje dag. Varje morgon står jag i duschen, och stirrar på en ny uppsättning kranar, spakar och rör. Hur ska jag göra för att inte bli skållad? Eller få iskallt vatten över mig? Kommer det att träffa huvudet? Eller fötterna? duschvred med svårtolkade rattar och spakar "Affordances" var det krångliga ordet inom användbarhet. Donald Norman gjorde det känt i boken Design of everyday things, och det finns ingen bra svensk översättning. Närmast skulle det kunna heta "användnings-möjlighet", "medgivande till användning" eller något liknande.

Det handlade om att det i många fall är intuitivt tydligt hur ett föremål ska användas. Nästan alla förstår instinktivt vad man gör med en kastrull: skaftet inbjuder tydligt till att hålla i, kärlet inbjuder till att lägga saker i. Det finns information tydligt uttryckt i designen, som gör att de blir enkla och behagliga att använda.

Norman konstaterade att digitala produkter ofta hade dåliga "affordances". Det är svårare att veta hur de ska användas: vad man ska trycka på och vad som då händer. En del av kritiken mot den nya flata designen i iOS är just att det blivit mindre tydligt vad man gör med kontroller i gränssnittet. Och en del av kritiken mot nya kortlösningar för kollektivtrafik är att det ju inte går att enkelt se hur mycket pengar eller tid som är kvar, som på de gamla pappersbiljetterna eller korten.

Men frågan är om inte dusch- och badkarskranar är de värsta fallen av usla "affordances". Man är i alla fall påklädd när man inte vet om man ska komma igenom spärren i t-banan eller inte. En gång hittade jag en artikel om hur åtta ingenjörer och elva andra användbarhetsexperter (!) lagt ner stor energi på att hitta den bästa designen för badrumskranar, just på uppdrag av ett hotell. Resultatet: som hos farmor. (Originalartikeln är borta men mitt referat finns kvar.) Det var ett decennium sedan. Och ännu står jag här, naken och rädd.

Uppdatering 30 mars: Men sedan tänkte Norman om...