— 1 min read

Den som inte tar bort luddet ska dö!

Read 2648 times

Ibland är dålig design i själva verket god. När man ser till helheten.

Den gamla torktumlaren började rossla och rassla och lukta misstänkt bränt. Ut åkte den ur bostadsrättsföreningens tvättstuga, och en ny kom in.

På den gamla tumlaren satt luftkanalen med luddfiltret inne i maskinen. Man kom åt dem genom en särskild lucka – en normal, ingenjörsmässig maskinlösning. Men den nya maskinen såg ut så här:

torktumlare

Luddfiltret helt öppet – alldeles under hålet för torktrumman.

En otroligt korkad design, eftersom man riskerar att ludda ner all sin tvätt när man ska ta ur den ur trumman.

Eller?

Få saker är så mytologiskt laddade som luddet i tvättstugan. Men det är inte bara ett ämne för  ståuppare och revysketcher. Bilderna nedan är från SVT Nyheters dokumentär ”Välkommen till Sverige”, om Marianne Lotsave, kvotflykting från Kongo som valts ut för att komma till Sverige. En av de viktiga sakerna att lära sig i sitt nya boende är ... just det, att ta bort luddet. (Själva dokumentären finns inte kvar på SVT Play, men ett nyhetsklipp om filmen kan ses till maj 2016.)

ur SVTs dokumentär Välkommen till Sverige

Den röda lappen i tvättstugan är som synes enbart på svenska. Kanske kan man sätta upp en översättning till kituba, lingala eller rwanda.

Filmen sändes i maj 2015. Sedan dess har som bekant flyktingströmmen bara ökat. För några veckor sedan pratade jag med ett bostadsbolag, som var bekymrade: Hur ska vi lösa luddfrågan när vi behöver skyltar på tio olika språk?

Men! Den nya designen gör det uppenbart att man behöver ta bort luddet. Och den tvingar effektivt alla att ta bort luddet INNAN de tömmer tumlaren. Både de osolidariska som tänkt strunta i det, och de ordentliga som hade TÄNKT men mycket väl bara kunde glömt det.

Så vad som synes vara en rätt dålig lösning, när man tittar närsynt enbart på den primära funktionen – ”Ludd som riskerar fastna på tvätten igen, bah!” – är egentligen bra, när man ser på det större systemet: Hur många som använder tumlaren, hur verkligheten ser ut för användarna, om inte alla gör precis som man ska alltid ... och vilka konsekvenser det kan få i form av ilska, frustration och missämja mellan grannar.

Men det blir förstås färre arga lappar för den som uppskattar sådana. ;)