— 1 min read

Designa från början!

Read 137 times

Clivegrinyer_inuseful - När designers och produktchefer arbetar nära tillsammans blir deras företag mer konkurrenskraftiga, och kan minska sina kostnader, säger Clive Grinyer, chef för produktdesign på Orange.

Clive Grinyer är en av föreläsarna på From Business To Buttons, Europas mötesplats för affärsutvecklare och interaktionsdesigners, i Malmö 12-13 juni.  Hans föreläsning heter Lipstick on a pig och handlar om vad som händer när designtänkandet kommer in för sent i processen.

– Att ha kunden i fokus, och att använda designers från början minskar risken att man krånglar till det i onödan. Det är vanligt att man snarare utvecklar allt som är tekniskt möjligt, än det som folk faktiskt behöver, säger Clive.

Kunskap om användarna är grunden för all innovation, för bättre produkter och nya idéer. Allt hänger på att observera kunderna och förstå deras beteendemönster.

– Det är inte riktigt samma sak att fråga folk vad de vill ha. Det är viktigt att utmana, att se till kontexten och undersöka en rad alternativ, vilket är de värden som en smart designprocess tillför, säger han.

Det senaste året har Clive arbetat med att skapa nästa generations kommunikationstjänster vid Oranges ExploCentre i Paris. Nu ansvarar han för att ta fram nya produkter för kommunikation och underhållning vid Orange i London.

– Det är viktigt att förstå att ”design” börjar i samma skede som en process startar – men idag sker det ofta omedvetet, säger Clive Grinyer. Det är oerhört viktigt att få design- och affärssidan att samarbeta, eftersom konkurrensen om kunderna idag är knivskarp.

– Design handlar om att vässa din verksamhet, och att skapa det bästa för dina kunder.