Det finns inget att ångra – Vill du avbryta?

Johan Berndtsson

För en liten stund sedan tog jag upp min iPhone och möttes av en dialog jag inte sett förut. Den ville att jag skulle avbryta något för det fanns inte något att ångra. Klurigt.  


Inget att angra


Anledningen är att med version 3.0 av mjukvaran kan jag skaka min telefon för att ångra text jag skrivit eller klistrat in. Om jag sedan skakar en andra gång får jag möjligheten att ångra mitt val och återställa det jag precis tog bort. Det är bara ett problem. Om jag inte skrivit in något och skakar min telefon så finns det förstås inget jag kan ångra eller återställa... Förslagsvis kan man tänka sig att en sådan dialog inte behöver visas, om det nu ändå inte finns något jag kan ångra.

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Jonny Strömberg

  Fast frågan är om det ändå inte är bra att visa den där rutan. Annars kanske man hamnar i en sådan situation att man tror att man kan ångra något men att "telefonen inte svara på kommando". Dock vore "ok" kanske bättre än "avbryt". En annan möjlighet vore förvisso att rutan kom upp automatiskt och sedan försvann efter en sekund eller så.

 • Rickard Andersson

  Jo, om målet är att visa en feedback på ett kommando så håller jag med att skulle "ok" skulle passa bättre. Man kan även tänka sig en metafor och interaktion i stil med "Om det finns något att ta bort, så kan jag även skaka bort det". I detta fall bör dialogen (som feedback på kommandot) endast vara giltig om det finns något att skaka bort. Frågan är även om jag verkligen behöver kunna skaka tillbaka en text jag nyss bekräftat att jag ville ta bort... Det kan lätt bli ett fall där en användning av både hängslen och livrem resulterar i kluriga dialoger för användaren/konsumenten.

 • Lisa

  Eller så kan man helt enkelt se det som ett gott råd på livets väg. Det finns inget att ångra. Det poetiska föll på "Avbryt" antar jag.

 • Rickard Andersson

  Haha... verkligen! :-)

 • Jonas Söderström

  Återigen minns jag en tidig version av epostprogrammet Eudora. Om man försökte skriva rakt in i ett inkommet mejl (typ hade glömt att först slå "reply" för att få upp) så kom en dialogruta upp. Rutan sa inte "you can't edit an incoming mail" eller liknande. Den sa: "Since nobody is listening, you might as well stop typing." Här skulle jag vilja se "Hey! There is nothing to change, so please stop shaking me! OK?" Felmeddelanden med attityd. :-)