Det stora appkalaset - så paketerar du internet för det lilla formatet

Josefine Granding

Magnus Elg och jag besökte Malmö yrkeshögskola och Det stora appkalaset i torsdags.

Schemat för dagen var:

  • 15.00-15.10 Claes Magnusson, rektor, pratar om utbildningen.
  • 15.20-15.50 Morris Packer pratar om sina erfarenheter som chef över Bonniers appar (TV4, Expressen…)
  • 15.50-16.10 Hampus Jakobsson, grundare TAT, pratar om sin resa med TAT som nyss sålts till RIM.
  • 16.10-16.30 Studenter berättar om några av sina 150 appar.
  • 16.40-17.10 Claes Magnusson, rektor, pratar om den senaste tekniken. Apple och Android, iPads och Tablets, mm.
  • 17.30-18.00 Anna Taws, Mobile design manager på Berlingske Media. Anna håller en kort kreativ workshop samt pratar om varför man ska ha en app?
  • 18.00-20.00 Diskutera appar, framtid och möjligheter med de studerande och kvarvarande föreläsare. DJ Peter spelar musik!

Morris Packer, senast CTO för TV4 Expressen Mobilab, pratade om utbildning och menade att nu är det inte "Learning by doing" som gäller längre, utan "Just do! And you will learn".

En av grundarna av TAT, Hampus Jakobsson, tog över efter Morris och berättade om sin resa med TAT anser att passionen är det viktigaste. Vad du än gör, se till att passionen är med. Hampus, som fungerar som mentor åt många start ups, förmedlade också att det är viktigt att "think big, act small" för att överhuvudtaget få någonting gjort.

Dagens konferensanordnare och rektorn för Malmö Yrkeshögskola, Claes berättade att vi började med många personer på en dator, gick sedan till en person på en dator och är nu framme vid en person på många datorer (eller kanske snarare "devices"). Claes tror att nästa stora grej är Apple TV, Google TV eller någon annans TV-lösning.

För att ge oss lite perspektiv på hur allt blir snabbare, billigare och mer kraftfullt, jämförde Claes datamängd, megabyte och gigabyte, med tid. 1 megasekund = 12 dagar. 1 gigasekund = 35 år ...

Berlingske medias Mobile design manager, Anna Taws, berättade att koncernen har 110 appar på gång just nu. Hennes råd är att hålla det enkelt, fundera på vad som är viktigast i appen och att tänka på interaktionsdesignen, som är mycket viktig för användarens upplevelse. Anna påpekade också att man ska tänka på appikonen som en marknadsföring, inte bara som en ikon och att i en produkt som Ipaden är detaljer väldigt viktiga. Som avslutning ville Anna förmedla att man måste optimera, optimera, optimera när det gäller mobilen.

Dagens citat "Appar är skräddarsydda, en förpackning av internet" - Det stora appkalasets konferensanordnare och rektorn för Malmö Yrkeshögskola, Claes.

Lämna en kommentar