Skip to main content

  — 3 min read

Konsten att lyckas med att jobba hemifrån

Read 181 times

I coronavirusets spår är det många som behöver eller tvingas jobba hemifrån. Det finns många fördelar med det, frågan är hur man håller rätt fokus? Här kommer tips och trix på hur du lyckas blir en ninja på det.

Rama in dagen med promenader

Börja dagen med att gå till jobbet genom att ta en kort promenad innan du sätter dig och jobbar. Om du har andra rutiner kopplade till att gå till jobbet, behåll dem. Avsluta sedan dagen med att gå ut på en till promenad, då hinner du ställa om mentalt från jobb till fritid igen.

Byt om

Hur skönt det än må vara att gå omkring i mjukiskläder så se till att byta om till arbetskläder. Till att börja med så får du mer tid till att mentalt ställa om till work-mode, men du är också redo för att delta i videosamtal.

Håll ett tidsschema

När du jobbar hemifrån är det viktigt att separera jobb och fritid så att dessa inte flyter ihop. Sätt upp ett schema för sig själv, planera in när du slutar för dagen och se till att ta raster däremellan.

Byt arbetsposition

En ergonom sa en gång att ”bästa position är nästa position”. Se till att byta arbetsposition, din kropp kommer att tacka dig.

Skapa en arbetsplats

Om det är möjligt, skapa en separat plats där du jobbar. Har du ett skrivbord hemma? Super! Använd det! Undvik att sitta i soffan eller i sängen. Om du inte har ett separat kontor så är det bra att städa undan din arbetsplats när du är klar för dagen för att lyckas skilja mellan jobb och fritid.

Ta riktiga raster och rör på dig

Var noga med att ta raster när du jobbar hemifrån, gärna vid samma tider som du hade gjort på kontoret. Se också till att lämna din arbetsplats när du har rast genom att exempelvis gå ut en sväng efter lunchen. Klä på dig och gå ut även om det regnar.

Ordna fikapaus online

Boka upp en fikapaus i Skype eller annat likvärdigt program. Detta gör att ni hjälper varandra att se till att ta rast. Dessutom är det socialt! Unna dig också att inte bara maila och prata om saker som gäller jobbet. Lägg upp en bild på lunchen, ditt hemmakontor eller när du spiller kaffe. Det blir roligare då.

Försök att över-kommunicera digitalt

När du jobbar hemifrån tappar du mycket kommunikation som du inte tänker på. Feedback exempelvis kommer inte lika naturligt ifrån andra när du sitter hemma som om någon jobbar bredvid. Se till att be om feedback och visa upp ditt arbete.

Håll bra online-möten

  • Kom i tid och koppla gärna upp dig några minuter innan utsatt tid.
  • Förbered dig så att du har bra adaptrar och headset/ljudpuck så att det går snabbt att få tekniken att funka.
  • Det är bra att ha dubbla skärmar så att du både kan visa presentationsmaterial och anteckna samtidigt.
  • Gör ditt bästa för att prata tydligt.
  • Tilltala personer med namn, så att det blir tydligt att du vill att de ska prata.
  • Det är väldigt bra att köra video i början av samtalet för att hälsa. Sedan kan ni komma igång och jobba och titta på något material tillsammans.
  • Om flera deltagare sitter i samma mötesrum och andra själva, måste gruppen komma ihåg att tilltala och lyssna in de som sitter ensamma. Om det samtalas oavbrutet på ett ställe är det svårt för den som sitter ensam att bryta in.
  • Muta din mikrofon vid stora möten då du bara lyssnar och bjud på din videonärvaro, annars kan du uppfattas som frånvarande på mötet.
  • Tystnad är bra. Det måste få bli lite längre pauser när vi inte ser varann, annars har vi inte gett utrymme åt alla att prata.

Sätt gränser hemma för att hantera familjemedlemmars förväntningar

Är du inte van vid att jobba hemifrån kan det vara bra att ta diskussionen med dem du bor ihop med. När du är hemma och jobbar är du helt plötsligt tillgänglig vilket ganska enkelt kan leda till många avbrott. Därför är det bra att förklara hur din arbetsdag ser ut.

Sätt upp mål för dagen

Vad vill du ha gjort när arbetsdagen är slut? Sätt upp en eller två punkter över det absolut viktigaste och fokusera på att få dem gjorda. Det kan krävas tydligare plan för veckan som sen bryts ner per dag.

Eliminera distraktioner

Du vet den där appen på din telefon som knycker all din tid? Radera den. Jag vet att det kan upplevas som skrämmande, men testa en dag. Genom att skapa friktion mellan oss och våra distraktioner så ser vi till att göra medvetna val istället för att ge vika för tidstjuvar av ren vana. Här kommer ett boktips för dig som vill frigöra tid och energi till det som verkligen spelar roll.

Lycka till på hemma-kontoret!