Direktkontakt med dina data

Johan Berndtsson

Piclens gör en fotovägg av alla bilder på en webbsida

En vägg av bilder, där det går att zooma in på vilken du vill. Eller ett rullande bildspel. Piclens är en plugin till webbläsaren, som ger dig möjlighet att navigera bland och se bilder från en webbsida på nya sätt.

Det är som ett nära syskon till "cover flow"-navigering och interaktionen med pekskärmar: rörligt, snabbt och tredimensionellt.

Sådana här sätt att presentera data kommer vi att se mer och mer av. Abstrakta presentationer, som listningar, kategorier och hierarkier har använts alldeles för mycket i gränssnitt för digitala system: jämför med det här - hämtat från vår egen Sharepoint-lösning på inUse:

Sharepoint_galleri

""Direkt"" och "immersive" (översättning, någon?) är de nya nyckelorden. Mer att läsa i en artikel i NY Times: Coming Soon: Nothing Between You and Your Machine (9 mars 2008).

/Jonas Söderström

Piclens-exemplet visar Flickrs bilder av Annika Norlins Säkert!.

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  • Anders Fougstedt

    Immersive, ja du... Immersion översätts väl bäst som inlevelse inom datavärlden, så immersive blir kanske "inlevelsefullt"? Inte kort och klatschigt direkt =) Man kanske kan säga "engagerande" eller nåt sånt i stället?

  • Jonas Olson

    Jag ramlade över PicLens för ett par veckor sedan och det är verkligen ett väldigt trevligt sätt att se på bilder. Särskilt om man jämför de gamla vanliga listorna och tumnagelvyerna. Råkar man dessutom sitta med en pekskärm så är det en riktig höjdare att flyga runt på sin stora bildvägg! Alternativa vyer som PicLens är förhoppningsvis ett av sätten att få oss att se möjligheterna bortom mus och tangentbord som kontrollverktyg för datorn.