Disruptive Code gav liv åt flera projektidéer

Henrik Östlund

Utvecklarkonferensen Distruptive Code (#dcode) gick av stapeln nyligen och inUse var snälla nog att skicka dit mig. Här sammanfattar jag mina intryck.

Föreläsningarna var blandade och flera gånger var det intressanta saker på två eller rentav alla tre scenerna. Så till nästa år önskar jag bara en intressant talare åt gången eller att man spelar in allt och lägger ut i efterhand. Det sista kanske är bästa lösningen. På live-sidan finns det några föreläsningar man kan streama. Hoppas de görs tillgängliga för nedladdning också.

Vad fångade då mitt teknikintresse mest?

Dag 1

Bruce Lawson från Opera pratade om HTML5 Bruce tog upp flera bra saker som HTML5-standarden innehåller. Bland annat kan man tala om för ett input-fält vilken typ av fält det ska vara: ”required” för att användaren måste skriva in något eller ”date” för att få en datumväljare. Man kan också sätta variabler mellan vilka datum man kan välja. Till exempel kan man göra ett födelsedagsfält som bara innehåller datum från i dag och 100 år bakåt i tiden. Givetvis måste man validera på servern vad användaren har fyllt i men det blir lättare för användaren att fylla i fälten rätt från början. Videotaggen gör det enklare att embedda video på en sida och den vill jag testa att göra något med.

Peter Lubbers pratade om HTML5 Web Sockets, Web Workers, and Geolocation Unleashed Ända sedan vi fick iPads på inUse har jag velat göra något med geolocations och kartor. Google Maps har ju en restriktion så att man inte kan uppdatera en waypoint i realtid. Troligen eftersom det skulle krävas väldigt mycket serverkapacitet. En tanke jag har med geolocation är att på inUse kontaktsida borde vi visa en inbäddad karta där besökaren ser hur han eller hon hittar till våra kontor. Det borde bli standard på alla inbjudningar i framtiden.

Websockets kan användas för tvåvägskommunikation mellan en webbsida och en webbläsare. Fördelen om man jämför med AJAX är tvåvägskommunikationen och att man skapar en anslutning för den kommunikationen, många AJAX-lösningar har två anslutningar, en upp och en ner.

Adam Skogman om Introduction to NoSQL: the new generation of agile, scalable, high-performance databases NoSQL är ju ett nytt coolt buzzword. Här fick jag en introduktion till vad NoSQL innebär och vad de olika NoSQL databaserna är bra på för uppgift. Adam Skogman tyckte att man skulle välja rätt verktyg för jobbet och NoSQL-databaser har ibland bara som namnet antyder att dom inte är sql-databaser gemensamt.

Adam Skogman om Designing for NoSQL Databases: A case study to get you started. Att gå från en SQL-databas till en NoSQL kan vara rätt bökigt om man inte har förståelse för de olika NoSQL-databaserna och deras olika för- och nackdelar. Ett sätt att testa NoSQL kan vara att köra det på en viss del av sajten, till exempel för saker som behöver realtidsuppdateringar. Soundcloud berättade senare att de använder Cassandra till deras ”live stream”.

Disruptive Code - @perkovich & the great peak #dcode #scalingPer Åström från TV4 - 10 things the cloud has taught us TV4 har gått från ett cms som hade koll på allting till att använda flera olika lösningar. Bloggarna använder Wordpress. Polldaddy används till enkäter och Google Calendar läser de in via RSS eller iCal och visar kommande händelser. Man använder även Ruby-plattformen Heroku som tar den stora smällen klockan 21.01 när alla Idolbesökare ska in på siten. TV4 slipper ha egna monsterservrar och betalar bara för den kapacitet de behöver för stunden. Man kan köpa till addons som Memcache och MongoDB. Den här föreläsningen var verkligen intressant och jag hoppas att våra internprojekt någon gång blir så stora att vi måste tänka på det här.

Dagen avslutades med Ultimate Battle: HTML5 vs. Flash vs. Silverlight En deltagare från respektive Adobe och Microsoft mötte HTML5-förespråkaren Bruce Lawson. Här tycke jag nästan synd om Danwei Tran från Microsoft som skulle förespråka Silverlight. Adobe har ju en strid med HTML5 (och Apple), men Silverlight är det inte många som bryr sig om. Eftersom jag tycker att öppen kod och öppna standarder är bra är HTML5 mitt val om jag får välja. Någon ”Ultimate Battle” blev det aldrig. Danwei Tran satt mest tyst. Adobe försökte påminna alla om att Flash visst är bra och att HTML5:s video inte stödjer DRM. Bruce sa då att han inte tyckte att DRM var så mycket att eftersträva men samtidigt att han inte levde på media som kan tänkas behöva det. Jag kan tänka mig att sidor som lever på strömmande musik eller film behöver en teknik som har stöd för DRM och då kan Flash eller Silverlight vara vettigt att använda.

Dag 2

Eric Evans - What makes Cassandra tick Här var det en bra genomgång av hur Cassandra fungerar. Cassandra är mycket bra på att lagra stora datamängder. En av de största Cassandra databaserna lagrar över 100TB data på 150 maskiner. Jag tycker det är kul att få lära sig lite om ny spännande teknik men jag tror inte jag kommer att ha någon som helst användning av en sådan avancerad databas som Cassandra.

Eric Wahlforss från SoundCloud - Rockin' API. How to get 3rd party developers to use and promote your services Använd dina egna API:er. Ha någon form av versionshantering och visa hur och vad man kan göra med just dina API:er. Att betala utvecklare för att använda API:er är ingen bra lösning i längden.

Thord Daniel Hedengren - WordPress beyond the blog När man tänker på Wordpress tänker man oftast blogg. Men det går att använda Wordpress som publiceringssystem till stora sajer. Wired, TED och Flickr kör alla Wordpress. Så enligt Thord är det inget problem att använda Wordpress för sajter med många besökare. Thord är också med och anordnar ett WordCamp i Stockholm den 22–23 oktober. Wordcamp är en samling för Wordpress-nördar som jag ska försöka åka på.

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Med min iPad på #dcode | myWorld

    [...] RSSen för uppdateringar.För ca 14 dar sen var jag i Stockholm på Distruptive Code. Obligatoriska bloggposten på inUseful finns på webben sen ett tag tillbaka. Men det var inte riktigt den jag tänkte blogga om [...]