E-kalkylen hjälper dig göra bättre e-tjänster

inUse Experience

Funderar du på att digitalisera en tjänst? Om du fyller i uppgifter om kostnader och ärenden på ekalkyl.se får du en beräkning av den uppskattade besparingen. Denna kan du sedan använda för att se om det är värt arbetet eller så kan du prioritera mellan olika alternativ.

Tjänsten har inUse tagit fram i samarbete med Göteborgs stad. På sajten finns även en blogg där vi tipsar om hur man ökar chanserna för att lyckas med utvecklingen av en ny e-tjänst. I förra veckan var Magnus Burell, som har skrivit tipsen, på Sundsvall 42 och presenterade ekalkyl.se. Vi ställde några frågor om verktyget.

Vad är ekalkyl.se?

– E-kalkylen är en gratis webbtjänst där du snabbt och enkelt kan räkna på hur mycket tid och pengar du kan spara på en framtida e-tjänst. Tänk att du har idé om en process, ett ärende, etc. som du vill göra om till e-tjänst. Genom att fylla i e-kalkylen får du snabbt fram ett första beslutsunderlag om det är värt att bygga e-tjänsten. Beslutsunderlag kan du sen använda för att kommunicera din idé till kollegor och beslutsfattare.

När är det tänkt att man ska använda sig av tjänsten?

– När man snabbt vill få fram ungefärliga siffror på vad man skulle spara på att investera i en e-tjänst. Till exempel när du vill sätta siffror på din idé eller om du behöver prioritera mellan olika förslag till e-tjänstprojekt. E-kalkylen är ett jättebra verktyg för att få igång diskussioner mellan olika kompetenser, till exempel mellan de som kan strategi, verksamhet eller teknik.

Vilka är tjänsten byggd för?

– Tjänsten är byggd för alla som intresserar sig för att utveckla e-tjänster för kommuner och myndigheter. Alla som vill ha stöd att skapa sig en enkel lönsamhetskalkyl för sin idé. Både på beställar- och leverantörssidan.

Har ekalkyl.se använts i några verkliga fall? Vad var deras erfarenhet?

– Ja, Göteborgs stad har använt e-kalkylen flitigt i flera av sina förvaltningar. Man har använt det för att få fram konkreta siffor till beslutsunderlag, så att man enklare ska kunna fatta beslut om det är värt att bygga e-tjänster eller inte. De har bland annat använt den för att räkna på e-tjänster för borgerlig vigsel, idrottsbidrag, kontroll av tomträttskostnad och anmälan till kulturskolan. E-kalkylen har bidragit till att förstudierna blivit lagom omfattande, att man snabbt får fram ett underlag för att gå vidare med istället för att lägga för mycket tid på en förstudie.

– Flera kommuner som vi visat tjänsten för har varit jätteintresserade och direkt börjat räkna på lönsamheten i sin e-tjänstidéer. Ett par kommuner har inspirerats av vårt arbete när de själva sätter upp sina processer för att utveckla e-tjänster.

Det finns en blogg på sajten, vad är den tänkt att användas till?

På bloggen tipsar vi på inUse tillsammans med Göteborgs stad om erfarenheter och praktiska tips kring utveckling av e-tjänster. Vi har till exempel lagt upp en handbok där vi beskriver en enkel process för att planera för och utveckla e-tjänster.

Lämna en kommentar