En ny folkrörelse?

Ingrid Domingues

Wud_liten_1World Usability Day går av stapeln för andra gången den 14 november. Tanken är att sätta strålkastarna på användbarhetsfrågor. En massa seminarier, utställningar, tävlingar och annat genomförs då över hela världen. I Sverige finns på samma sätt en massa aktiviteter, där den mest synliga antagligen är att SVT:s konsumentmagasin Plus kommer att ta upp just användbarhet den 13:e November.

Fast, otålig som jag är så vill jag ännu mer! Dåligt utformade IT-produkter är ett samhällsproblem som är tämligen enkelt att åtgärda, men som man inte pratar om! De flesta vanliga männsikor tampas med IT-produkter som är krångliga och som inte motsvarar deras behov.

Vanliga människor känner inte till begreppet användbarhet. När jag berättar vad jag jobbar med brukar “lekmän” se frågande ut. När jag sedan förklarar genom att fråga om de någonsin haft problem med att skriva ett dokument, boka en resa, eller använda något system i jobbet så ger många rent hårresande exempel på hur jobbigt det kan vara. Alltifrån allmän förvirring till ren ovärdighet. När jag sedan förklarar att jag mitt jobb går ut på att se till att den förväntade nyttan uppstår när de använder dessa produkter, så blir de genuint intresserade. “Vilket spännande jobb!”, och “Det finns ju hur mycket som helst att göra” är vanliga kommentarer.

Jag ser en nu en fantastisk chans att göra skillnad i samhället genom att engagera alla människor just på Usability day.

Mitt förslag är följande:

1.   Leta rätt på ett vardagsproblem med någon IT-produkt. Om du inte kommer på någon själv kan du prata med släkt och vänner och be dem beskriva något.

2.   Skriv ihop en insändare till den lokala tidningen.Gör det tydligt att detta är ett vardagsproblem som finns i Sverige och i hela den indistrualiserade världen. Förklara också att det är enkelt att göra något åt det, men att det inte görs i tillräcklig utsträckning. Förklara i samma veva om Användbarhetsdagen och att alla som vill ha enklare IT-system borde passa på att klaga hos sina chefer och kräva att något görs just den 14:e november.

3.   Skicka in den :-)

Undertexten till Word Usability Day är “Making Life Easy”. Det är verkligen ett bra motto som jag helhjärtat ställer upp för!

/Ingrid Ottersten

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  • Mikael

    Liknande initiativ inför WUD: http://www.makinglifeeasy.org/ Lägg upp foto + skriv nåt om en produkt med god eller dålig design. Läsarna röstar in den i Interface Hall of Fame/Shame.

  • Engagera alla människor på World Usability day.

    World Usability Day går av stapeln för andra gången den 14 november. Tanken är att sätta strålkastarna på användbarhetsfrågor. InUseFul uppmanar alla att engagera sig och skriva insändare om dåliga IT-produkter