En sci-? generation vid rodret

Mijo Balic

Google Doodle Stanislaw Lem

En vardagkväll hemma hos oss:

Darja: - Har du sett den senaste snygga Google Doodlen? Den är animerad, vacker och fantastisk. Mijo (disträ): - Ok vad var det för någon animering då? Darja (ivrig): - Ett litet minispel! En animerad gubbe möter olika utmaningar. Det första är ett mattepussel, sedan en lek med Fouriertransform och till sist en lek med gravitation. Sista scenen slutar i en googling på en polsk sci-? författare. Tala om hedersomnämnande! Mijo (nu intresserad): - Sci-fi författare?! Vilken då? Darja (svävande): - öhhhhh... Lev eller nåt. Mijo (med sträng röst): - Det ?nns ingen känd polsk sci-? författare som heter Lev du måste mena Stanislaw Lem! Darja: - Ja just det så hette han nog. Det var grymt snyggt iaf. Mijo (nu i lecture mode): - Vad kul att de hyllade Stanislaw, han var ju bland de absolut bästa sci-? författarna, en husgud! Solaris är ju grymt bra både som bok och ?lm...den av Tarkovskij alltså, inte de amerikanska bleka kopiorna. ...Förresten visste du att Google Android är en homage till Philip K Dicks sci-? klassiker ”Do Androids Dream of Electric Sheeps?” som också blev ?lmen (en av världens bästa genom tiderna) Blade Runner av Ridley Scott. Darja: - Hm, sorry jag kom inte mycket längre än Asimov och Ursula Le Guin när jag växte upp, tack för uppdateringen :) Men kolla här är doodlen!

Så varför denna inblick i vår nördiga vardag? Min spaning är att en ny generation som är uppväxta på sci-? håller på att sätta sin prägel på världen i allmänhet och internet i synnerhet. Jag tänker inte spekulera i vad detta kan betyda för framtiden, men noterar att läsa mycket sci-? (speciellt i ungdomen) odlar en teknikoptimism med en sund skeptisk bakgrundsprocess (eller teknikoptimism med eftertanke). Känner du igen dig? :)

Att detta inte är en isolerad företeelse vittnar namngivningen av Googles första Androidlur: Nexus One (Androiderna i boken/?lmen är av den mera avancerade Nexus 6 typen :-).

Testa också följande: 1. Skriv about:robots i ?refox (adressfältet) och se om du kan referenserna och glöm inte att titta på texten i ?iken. 2. Skriv ”the answer to life the universe and everything”. Första träffen är Google kalkylator med svaret 42 ;-)

Bidra gärna med ?er exempel!

Min sista fundering är vilken sci-? författare som bör hyllas härnäst? Vad tycker du?

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  • Scifishop.se

    Roligt inlägg! Hade missat den doodlen. Solaris är verkligen ett litet koncentrat av visdom och onekligen en av SF litteraturens bästa men Tarkovskijs filmatisering känns mer pretentiös än intressant. Gillade faktist den mer emotionellt orienterade av Soderbergh.

  • Pella Bergquist

    Det är ju polulärt att hylla de avlidna och de "klassiska". Många har det dock hunnit växa mycket mossa på - de bör hyllas för att de var med och skapade en litterär genre, inte för hur läsbara deras alster är idag.

    Ska jag hylla någon idag är Ian McDonald och Iain M Banks högt på min lista. Ej att förglömma CJ Cherryh och Neal Stephenson. Alla tre är mer intresserade av idéer och människor och hur individer och samhällen påverkas av teknik, politik och ekonomi än av tekniken i sig och det är då det blir intressant.

    Vår utveckling har påverkats av Star Trek-generationen rätt länge, i mer än vi tror. Det kan vara bra, det har drivit utvecklingen framåt, men samtidigt har det ju inte hänt så mycket nytt, idémässigt, de senaste 30 åren. Största skillnaden är väl att världen har förändrats i takt med att nya prylar inte oväntat har förändrat våra beteenden.