Espresso till alla!

Johan Berndtsson

Kaffe_eller_espresso En oundviklig konsekvens av att vara konsult är att man får besöka många olika arbetsplatser. En lika oundviklig konsekvens är att man får prova alla möjliga (och omöjliga) kaffeautomater.

På väg in till fikarummet på ett nytt ställe berättar min värd att killen som fyller på kaffeautomaten har monterat espressoknappsatsen ovanpå kaffeknappsatsen, och att konsekvensen blivit att både han och alla hans kollegor gör fel minst en gång om dagen.

30 sekunder senare är det min tur, jag ställer in koppen i automaten för att få min kaffe, och står sedan med en espresso i handen och undrar vad som hände.

Vanans makt är stor. Tänk på det, oavsett vad du designar. Var konsekvent, och bryt bara konventioner om du har mycket goda skäl...

...som t.ex. om du anser att fler bör lära sig att uppskatta en god (?) espresso.

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • André

  Klockrent! Vi har en likadan maskin här på jobbet och trycken går helt automatiskt, utan att ens kolla på maskinen, ett tryck på styrka, ett tryck på storlek och sedan svart kaffe.

 • .d

  Ahhh mitt favorit-hat-objekt! Hos en stor kund har de en automat där man måste trycka "mindre mindre" för att få STARKARE kaffe. Logik? "mindre vatten" såklart... ehm.

 • Jonas Söderström

  Observerar man kaffemaskiner ser man inte sällan att människor har klistrat upp notisar eller andra lappar med förklaringar av hur man ska hantera dem. Det här är mon favorit... http://kornet.nu/blindhona/arkiv/002343.html

 • inUseful fyller 1000 « inUseful

  […] Espresso till alla […]