Extra siffror, extra besvär!

Jonas Söderström

Datorer har inga problem med att tolka och skilja på sifferserierna 20080615 och  20080616. Men för oss människor är det lättare att kommunicera genom att säga "igår" och "idag"

Svårläst listningOch när det finns massor av andra siffror runt omkring kan man ju bli galen. Eller när vi blir påprackade långa listor med datum, datum och åter datum.

Alltför ofta ser man, på webben och i it-system, listningar rakt av från databasen - som det här till höger från en mäklarsajt.

En budgivning på en bostad är oftast en affär om en, max ett par dagar. Det tar inte en månad, och absolut inte ett år. Så varför envisas med att tjata om att det är år 2008 i år? Och vad är det som är viktigast? Beloppet förstås!

Här är några tips för när siffror ska listas för att människor ska ta del av dem:

  • Tänk på vad som är väsentligt för användarna! Presentera det tydligast och mest omedelbart (först på raden)!
  • Ta bort allt som är onödigt! Rensa bort upprepningar!
  • Gör det som måste vara med, men som är mindre viktigt, mindre påträngande (lägg det till höger, sätt det med mindre grad, mager stil, eller dylikt)
  • Gruppera och rubricera!
  • Använd uttryckssätt som är naturliga för människor!

Fem minuters jobb gör listan ovan så här mycket lättare att tolka:

Enklare lista (Och jo, man skulle kunnat tona ner även de gamla buden, eller lyft fram det senaste tydligare. Reagerade du på det har du fattat principen -  grattis!)

Apple har kanske fått oförtjänt mycket beröm här på inUseful på sista tiden. Men Microsoft gör faktiskt en del rätt också. Titta på hur Outlook och Entourage grupperar mejl: under rubrikerna I dag, Igår, söndag, och så vidare över Förra veckan, För två veckor sedan, Förra månaden, ner till I år. Tydligt, naturligt och lättöverskådligt.

Det här är en av de designpunkter jag ofta lyfter fram när system eller webbar ska förbättras: gör era listningar mänskligare genom bättre informationsdesign! Och när man påpekar hur det ser ut i Outlook förstår de flesta.

Lämna en kommentar