Facebook som modellen för ett intranät

inUse Experience

Jonas Söderström, informationsarkitekt på inUse, diskuterar hur Facebook har skapat en fungerande modell för hur ett intranät kan vara organiserat.

Det här är en av de teman som Jonas Söderström pratade om på inUse frukostseminarium om sociala intranät i maj.

I videon visar vi även ett exempel på hur ett Facebook-inspirerat intranät kan fungera.

På vilket sätt är det sociala aktivitetsflödet bra i ett intranät?

– Det funkar väldigt bra som ett smörjmedel i organisationer. Man vet vad folk gör, man håller sig uppdaterad. Man vet vad de är på gång med, om de är upptagna, har de ledig tid, är de på väg åt samma håll som jag.

Varför är Facebook en bra förebild?

– De har en otrolig tillväxt. Över tre miljoner svenska användare. Det är klart man måste titta på det här och se; varför funkar det här och varför ligger intranäten i träda? Varför är det ingen som besöker dem, varför är det ingen som bryr sig om dem? Det går verkligen tillbaka till vårt djupa sociala beroende. Att vi är så programmerade att intressera oss för våra vänner och kollegor.

– Den viktigaste informationen i en organisation är det som egentligen sker i min sfär. Vad mina medarbetare håller på med är dagligen oftast mycket viktigare än vad ledningen har för något långsiktigt mål. Så varför inte bygga en modell där vi har ett flöde där vi får uppdateringar från kollegorna. Och inte bara flödet, utan också att kunna bilda arbetsgrupper, lägga upp små applikationer.

– Tänk dig en Companybook med den lilla tidsredovisningsmodulen precis instoppad tillsammans med det andra. Det är lätt att smacka in några timmar där samtidigt som man kollar på vad kollegorna har för sig.

– Vi kan vara väldigt tacksamma mot Facebook för att de har gett oss en fungerande modell för hur det skulle kunna se ut också internt på ett företag.

Tidigare har vi intervjuat Jonas Söderström om vad som saknas på intranät.

Lämna en kommentar