Flip: Less is more - igen...

Johan Berndtsson

Ännu en gång visar det sig att uttrycket "less is more" stämmer. David Pouge på New York Times har sent omsider recenserat Flip, den videokamera som på ett år revolutionerat marknaden.Flip

Flip är den allra enklaste videokamera du kan tänka dig, utan alla extra funktioner som de vanliga videkamerorna har. Däremot är den liten, enkel att använda, och har riktigt bra datorintegration vilket gör det enkelt att få ut filmsnuttarna, klippa lite i dem, och skicka upp dem på t.ex. YouTube.

"But come on -- 13 percent of the camcorder market? This limited little thing? What's going on here? Having finally lived with the Flip, I finally know the answer: it's a blast. It's always ready, always with you, always trustworthy. Instead of crippling this "camcorder," the simplicity elevates it. Comparisons with a real camcorder are nonsensical, because the Flip is something else altogether: it's the video equivalent of a Kodak point-and-shoot camera. It's the very definition of "less is more."

The lesson is one that the electronics industry seems to miss over and over again: that creeping feature-itis often impairs your product instead of improving it. In the Flip's case, the size, shape, ruggedness, low price and one-button simplicity take it places where no real camcorder would go. Purses, coat pockets, beach bags. Skiing, playgrounds, house walk-throughs, museums, casual interviews, YouTube stunts, classrooms, airplanes -- and, with the $50 acrylic sealed case, even underwater."

Utöver redan nämnda "less is more", bevisar detta än en gång att man måste tänka helhetsupplevelse när man designar nya produkter. Det räcker inte med att göra världens bästa listvy i en MP3-spelare, om det krävs en nätverkstekniker för att föra över låtarna...

/Johan Berndtsson

Tipstack till Christer Garbis, x-inUse, numera Microsoft.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • Anders Fougstedt

    Cool liten kamera det där. Får mig att undra återigen om hela den här schweiziska armékniv designen som är så populär (massa funktioner i samma verktyg alltså) verkligen är rätt väg att gå. Det är ju väldigt vanligt med feature creep som han säger i den citerade recensionen och ser man på t.ex. mobil-världen så ska ju varenda telefon innehålla allt som överhuvudtaget går att klämma in i den. Praktiskt att kunna göra många saker med samma pryl å ena sidan, å andra sidan leder det nästan alltid till kompromisser som drar ner på prestanda och användbarhet och det drar dessutom upp priset. Produkter som Flip och iPod gör ju bara några färre tydligare inriktade saker men gör dem väldigt bra, och framförallt väldigt smidiga och lättanvända. Att de säljer så bra borde väl vara ett tecken på att specialiserade verktyg har en underskattad marknad?

  • Johan Toresson

    Intressant är att om man läser iPhone-rapporten sägs det nått i stil med att "iPhonen har fler funktioner än sina konkurenter". Faktumet är såklart att det är precis tvärt om.

  • Samuel Stenstrand

    Tack så mycket för tipset! Är på kurs hos Cooper i San Francisco och passar samtidigt på att shoppa lite kul grejer... Jag kan intyga att Flip är löjligt enkel att använda. Dock saknar jag redan en del funktioner för att den ska vara riktigt användbar för mig. För att referera till föregående inlägg så tycker jag att knivdiskussionen är svår. Flip kanske inte är den mest mångsidiga kniven i lådan, men det tog mig inte många sekunder att ta reda på allt jag kunde göra med den och hur jag skulle göra det. Att efter ett par minuters användande av en videokamera gå från novis till expertanvändare är verkligen imponerande. Knivkonflikten kvarstår dock, jag var redan ute på stan och filmade när inköpare av den ”schweiziska armékniven” läste i sina användarmanualer. När de väl kan hantera sin pryl kommer de dock kunna göra mycket mer coola grejer än vad jag någonsin kan göra med min ”smörkniv”. Det bästa sättet att lösa konflikten är nog att ägna mycket tid åt att studera de tänkta användarna. Är det dags för lansering av en ny Victorinox som löser alla problem (om du kan hantera den), eller är en bra smörkniv att föredra? Av någon lustig anledning kommer just smörknivarna ofta i en sexig förpackning vilket inte ska underskattas. Begär, status och exklusiva forum säljer! Nu ska jag och min nya snygga kompis Flip ge oss ut på stan för etnografiska studier.