För fega för att lyckas med SAP?

Johan Berndtsson

It24 En av IDG:s nyheter fångade min uppmärksamhet idag. Madelene Hellström intervjuar Andreas Schäfers på Connecta. Han vill lära oss "det tyska sättet att upphandla SAP", och att en av anledningarna för att så få lyckas med sina SAP-implementationer är den svenska kulturen:

"– Min magkänsla är att det här är det svenska sättet att vara. Folk i andra länder är inte så konflikträdda. De förhandlar stenhårt om de här kontrakten. Det kan vara i ett halvt år. Och lämnar förstudien när man har ett väldigt bra kontrakt.
– I Sverige är vi möjlighetsorienterade, vi försöker i en positiv anda fixa det på något sätt. Man lämnar det lite öppet i början, och definierar det inte så noga. Man vågar inte göra de här förhandlingarna riktigt bra helt enkelt.
Resultatet blir att de svenska företagen hamnar i en gråzon, där de själv inte har kontroll. Enligt Andreas Schäfers blir det lätt för leverantören att utnyttja detta och kan leverera vad de vill."
Hmm... visst, kanske är vi svenskar lite flata. MEN om man istället styrde upphandlingen mot den verksamhetseffekt som investeringen skall leda till istället för att fokusera på vilka funktioner och moduler som skall levereras så skulle chanserna att lyckas öka radikalt. Målet blir tydligare och alla kan hjälpas åt att nå det.

Dessutom - ärligt talat - behöver vi verkligen fler konflikter i IT-branschen? Samarbete är inte bara effektivare, utan också roligare.

Läs hela artikeln på IDG/IT24.

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar