Fotboll, dags att hänga med?

Thomas Lindén

Felaktiga domslut. De skapar så många diskussioner både på fotbollsplan, hos åskådare och hos TV tittarna och leder ibland t.o.m. till bråk bland spelarna. Jobbigast är det nog för den som blivit felaktigt dömd, men värst antagligen för domaren som var den som bedömde. Såhär i stundande VM-tiden får det mig att fundera lite kring fotbollens förhållande till teknik (elektronisk sådan alltså). Det är förvånansvärt att man inom fotbollen inte tar hjälp av tekniken för att undvika dessa felaktiga domslut och få en mer rättvis kamp. Flera andra sporter gör det, t.ex tennis med sitt Hawk Eye, eller ishockey med målkameran - som senast användes i VM finalen mellan Tjeckien och Ryssland. Varför tar fotbollen till exempel inte hjälp av repriser i t.ex straffsituationer för att ta rätt domslut; vi som tittar har ju den förmånen hemma, framför våra TV-apparater. Genom att sätta en sensor i bollen så lär det också bli lättare att upptäcka om bollen är på planen eller inte. En designbyrå vid namn AGENT har tagit fram ett koncept på en fotboll som bland annat adresserar detta. Bollen får en annan färg då det bli mål eller går utanför planen som vid inkast eller hörna. Dock används GPS för att lokalisera bollen, vilket kanske inte är den mest precisa metoden för tillfället. Med ytterligare sensorer i spelares kläder eller skor, lokala positioneringssystem och t.ex kompressionssensorer i bollen som avgör då den lämnar foten, skulle man kunna göra spelet mer rättvist och undvika felaktigheter och i slutändan kunna diskutera mer fotboll än just domsluten.

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 • Jon

  Thomas, du glömmer några viktig detalj i detta. FIFA som bestämt att det ska vara så lite teknik vill hålla kvar vid grundidén att fotboll är ett spel (även om det kan diskuteras idag) och att fotboll spelas och döms av människor. Då ingår det att misstag uppstår, precis som spelare gör misstag gör även domare det.

  UEFA har försökt lösa lite av detta dilemma genom att sätta till sk. straffområdesdomare, en domare som enbart dömer i straffområdet.

  Annars är idén om att hjälpa domarna om bollen är inne i mål eller inte en ganska bra sak som verkligen borde användas. Precis som i hockey där man kan kolla om pucken är inne eller inte så borde man även kunna göra det i fotbollen.

 • Felix Kjäll

  Det brukar sägas att snack om domslut hör till, och jag tycker inte att det tar över i diskussioner om fotboll. (Möjligtvis när Fröjdfeldt fortfarande dömde AIK.) Kanske ger det lite extra spänning och känslor till sporten?

  En annan lösning är måldomare vilket verkar vara på gång, eller åtminstone övervägas. Men FIFA är mer konservativt än Vatikanen så jag tror inte just denna tekniska lösning kommer att användas. Kanske bäst så?

 • Dan Kindeborg

  Tänk vad tråkig sporten skulle vara om det bara fanns absoluta domslut. Inga fans som skanderar domarskandal, inga spelare som får utbrott. Och vad ska man skylla ett dåligt resultat på? Underlaget? Mycket av passionen skulle försvinnna.

 • Thomas

  Självklart är det ett spel där mänskliga misstag ingår som en del och det gäller att hitta en bra balans så passionen inte försvinner i utbyte mot absolut korrekthet med risk för att det blir stelt. Dock så tycker jag det är ganska obalanserat i fotbollen nu där ett bättre lag kan förlora p.g.a. just en ren felaktighet i en t.ex en straffsituation vilket är så avgörande. Jag tycker inte det blir mindre spännande i ishockey då domaren åker in i båset för att ringa och kontrollera målet, snarare tvärtom. Man kan också göra det som en del av spelet vilket tennisen lyckats bra med; där man har 3 möjligheter per set att kontrollera domslutet. Istället för att skylla på domslut eller underlag kanske man kan inse att det andra laget var bättre på att spela fotboll och lära sig utav det.

 • Johan Berndtsson

  Jösses vad England just nu önskar att man hade en straffområdesdomare, eller kanske till och med att domaren hade möjlighet att titta på bilder från en målkamera...

 • Johan Berndtsson

  Och nu drabbades Mexiko. Två felaktiga domslut samma dag i fotbolls-VM. Jag slår vad om att diskussionen om förändringar kommer att dra igång direkt efter VM.

 • Susanne M.Wahlqvist

  Kanske man ändå ska låta sport vara styrt av den mänskliga faktorn - är det inte just det som skapar engagemang, uppmärksamhet och heta samtal? Kanske kunde teknik just i absolut avgörande moment som målsituationer (inom fotboll är de ju ganska få), vara ett komplement. Det skulle göra att rent felaktiga beslut som får förödande resultat i avgörande lägen kan undvikas.