— 2 min read

Från Burma till inUse

Read 299 times

Idag välkomnar vi Anna-Karin Johansson lite extra. UX designer som arbetat med både arbetsförmedlingen i Stockholm och Telenor i Burman.

Efter semestern började Anna-Karin Johansson på inUse. Hon kommer senast från Valtech där hon arbetat bland annat med Arbetsförmedlingen. Hennes kärlek till UX och Service Design är ny, hon har tidigare arbetat med kommunikationsfrågor, bland annat som webbredaktör, pressansvarig och kommunikationschef på flera myndigheter och ideella organisationer. Men valde att finslipa sina kunskaper inom UX på Hyper Island för ett par år sedan.

– Jag kommer senast från Arbetsförmedlingens huvudkontor där jag som konsult utvecklat deras digitala tjänster. Innan dess har jag utvecklat appar och andra tjänster hos Telenor i Burma och även frilansat som egen konsult. 

På fritiden gillar hon värme och om att resa. Drömmen är att bo nära ett korallrev där man kan snorkla runt knuten

– Men kallt vatten är också fint. Jag har precis gått med i en kanotklubb där jag bor och hoppas kunna fylla hösten med lite stillsamma paddlingar runt öarna i Stockholm. När vi är lediga åker vi ofta till Gotland. Vi har ett sommarställe utan el och bekvämligheter utanför Katthammarsvik. När batterierna är slut roar vi oss med att elda och vara ute på stränderna. Vi blev med en gammal allmogebåt i somras. Så nu försöker vi klura ut hur vi ska segla den.

Varför inUse?

– Jag sökte mig hit eftersom att jag upplever att inUse är ledande i Sverige inom området jag arbetar inom. Det är en lyx att få jobba med så många riktigt duktiga personer med lång erfarenhet inom UX och Tjänstedesign.

Vilket är det roligaste uppdraget du haft?

– Ett av de roligaste var nog i våras när jag fick i uppdrag av Arbetsförmedlingen att inventera idéer på nya tjänster som de ska utveckla i höst. Jag och en kollega intervjuade en massa intressenter, till och med personer som ville lägga ner myndigheten. Vi ordnade en vernissage där alla inblandade fick komma och rösta på sin favoritidé. Nu håller de faktiskt på att ta fram en helt ny tjänst utifrån vårt arbete. Det blir spännande att följa hur den kommer att se ut.

Det roligaste med jobbet är enligt Anna-Karin att det är så omväxlande och kreativt.

– Jag drivs mycket av nyfikenhet. Det är så kul att jobba med att förenkla användarupplevelser. Jag lär mig nya saker hela dagarna. Att prata med personer som använder de tjänster som vi vill förbättra är så spännande. Men det kan också smärta ibland när mina egna teorier faller på ända – det gäller att vara ödmjuk.

Har du något som du drömmer att få designa om?

– Just nu är det Stockholms skolwebb, ett riktigt gissel för alla föräldrar här i stan. Den nya portal som sjösatts efter sommaren fungerar inte än. Hittills har vi fått all skolinformation uttryckt på papper.