Fyra år bakåt i tiden

Anders Thid

När iPad presenterades för 4 år sedan så var jag sjukt sugen på att kasta ut papperstidningen, att slippa bära ut dessa berg av papper till återvinningen - och kunna läsa vidare på tidningen på spårvagnen utan att bära med något extra.

bild från första försäljningsdagen för ipad i USA

Jag var passande nog i New York strax efteråt och köpte mig en iPad för att påbörja övergången till den papperslösa morgonen. Utbudet av digitala tidningar var skralt till en början, och jag använde en app som hette PressReader för att kunna ladda ner PDF:er av olika tidningar. Man fick ladda ner hela PDF:er och sedan pinch zooma in å läsa artiklar.

Man betalade någon dollar per tidning, och man slapp i alla fall att slänga papper. Men det var ju inte det bästa sättet att läsa på. Man hade kopierat ett analogt sätt att läsa en stor tidning in på en betydligt mindre skärm - men det var fortfarande det enda som fanns.

Några år senare lanserade GP sin eGP tjänst, och även den bestod av lösningen att via en PDF på dagens tidning erbjuda en hackig och slö läsning på din platta. Nackdelen med GPs tjänst var att den var både långsammare och dyrare än PressReader. I samma veva slutade GP att finnas hos PressReader och jag började se mig om återigen för att få bra journalistik digitalt på min platta. dns ipad-app hade flera översikts-lägen Då kom DN, helt fantastiskt! En webbsida med bra navigation och samma innehåll som dagens tidning, med en app som hade en horsiontell scroll av alla artiklar, med en överblicksbild lite halvdolt. Kanske inte världens bästa interaktion, men den var snabb, snygg och helt ok. Den var inte särskilt resurskrävande och vi kunde läsa vidare tidningen på den gamla iPaden ifrån 2010. dn på ipad, tidigare versionen Jag föll direkt, tänkte att nu äntligen händer det. Nu har någon tänkt till, och gjort en riktigt bra transition in i den digitala världen. Allt bara klaffade, jag öppnade plånboken och har varit sjukt nöjd ända sedan dess.

dialogruta säger att dn byter appÄnda fram till i onsdags denna veckan, när jag vaknar med en PDF paketerad i en ny app.

Vad hände? Varför hoppar DN tillbaka 4 år i tiden och slänger den app som de så fantastiskt byggt och värvat tusentals prenumeranter på?

När jag ringer till kundtjänst för att säga upp mitt abonnemang, så ber de desperat om att få bjuda på en gratis månad. Tydligen har många redan avslutat sina prenumerationer och redaktionen har krismöte för att lösa det hela.

Det får mig att tänka på två saker:

För det första: kunde ni inte gjort en snabb studie hos era prenumeranter? Ni bör ju ha god koll på vad de kör för enheter, och kunna fråga ut en delmängd av dem vad de uppskattar med den lösningen ni har idag? Behövde ni verkligen ändra något? Det hade kanske räckt med att finjustera de ni hade? Ni hade sluppit plöja ner pengar på en kass lösning som nu gör att ni tappar prenumeranter i en rasande takt.

cennydd bowles håller closing keynote på from business to buttonsFör det andra går tanken till Cennydd Bowles tal på From Business to Buttons, om etik kring designen. Om nu både slöa Android och gamla iPad plattor funkar ypperligt att läsa eran tidning på (med den gamla lösningen). Varför förnyar ni då tjänsten till det sämre för miljön? Nu måste folk köpa nytt och slänga de gamla plattorna. Är det försvarbart? Det fungerade ju så bra innan.

Jag tackar nej till en gratis månad, jag kan ju ändå inte läsa tidningen, och börjar på nytt leta efter något användbart igen.

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 • Jacob Kullgren

  Ok, om jag förstår det rätt sågar du DN:s nya app helt utifrån att den inte stödjer äldre iPads?

  Ni får gärna såga den utifrån innehåll också, även om jag kan tycka den faktiskt har blivit liiiite bätre på ett sätt, och mkt sämre på andra sätt.

  Framtiden är död, länge leve framtiden.

 • Anders Thid

  Hej,

  Nej den primära anledningen är att det är så mycket sämre att panorera omkring i en PDF för att läsa artiklar. Visst man kan läsa artiklarna via dropdownmenyn, men då får man nöja sig med titlarna för att skumma över tidningen. Prova läsa på en 7" Android platta eller en iPad mini, eller för den delen din telefon. Det är helt enkelt inte lika bra som den förra lösningen.

  Den gamla appen hade en ganska bra lösning för att kunna se artiklarna med deras bilder, på samma sätt som man gör när man bläddrar igenom en tidning i pappersformat. Fast anpassad för en platta. När man hittat en intressant artikel kan man snabbt få upp den i fullskärmsläge.

  Sen att den gamla appen tankade ner tidningen och hade innehållet rappt å redo automatiskt på morgonen var riktigt trevligt. Den nya appen laddar artiklar då de öppnas, och det blir mycket slöare.

  Att det inte funkar på en gammal platta är ju givetvis tråkigt, men inte huvudanledningen till att jag hoppade av prenumerationen. Både SvD och GP fungerar även dom på äldre plattor, vilket ju gör att fler familjemedlemmar kan läsa tidningen på morgonen.

 • John Severinson

  Det finns några huvudsakliga anledningar till varför medieföretag agerar på detta vis - vi gör det också. Jag förstår att de ter sig irrationella i ögonen på kunder som dig. Som privatperson känner jag detsamma.

  1) PDF:en finns redan. Att omarbeta material för läsplatta kräver extra formgivningstid. Det kostar ganska mycket pengar - samtidigt är inte alltid betalviljan större.

  2) Det finns inte bara en läsplatta utan tvärtom ganska många. Att omarbeta material för olika läsplattors skärmstorlek kräver ännu mer tid, enligt ovan.

  3) Verktygen är väldigt dyra. Apputveckling kostar fortfarande skjortan och de proprietära verktyg som finns (Adobe DPS bland annat) är svindyra.

  4) Momsen på digitala prenumerationer är 25% i stället för 6% för printprenumeration. Det äter upp ganska mycket av marginalen för ett medieföretag.

  5) DN är en nyhetstidning och morgontidning. Det betyder att redigering och formgivning görs på natten. Det är extra svårt att hitta duktiga digitala redigerare som vill jobba nattetid. Därmed blir priset mycket högre.

  6) Konsumtionsmönstret hos den breda massan rör sig snarare mot ökad webbsurfning i läsplatta (sedermera oftare kallad surfplatta) än mot mediekonsumtion i appform. Jag tror att DN ersätter sina satsningar på läsplattetidning med förbättringar på sajten. Det skulle inte förvåna mig om de redan jobbar på en responsiv variant som är med lämpad för surfplattor.

  Jag tycker också DN:s iPad-anpassade tidning var riktigt bra. Det är synd att de tar bort den, men jag förstår dem. Misstänkte redan från början att det inte skulle hålla finansiellt.

 • Anders Thid

  Jag förstår också att det är ekonomiska drivkrafter bakom varför man väljer att backa ifrån en bra tjänst. Frågan är hur mycket de förlorar på prenumeranter som hoppar av, kontra att ha kostnaden för extrajobbet med newsstand-appen. Om man ser till reaktionerna på bytet så verkar ju folk inte glada, och det är många som säger upp prenumerationerna.

  De ekonomiska bitarna och hur tidningen produceras har jag ingen insyn i och väldigt svårt att säga så mycket om utan att sätta mig in i det. Min tro är ju att det måste finnas någon lösning som löser både kundernas förväntningar, och ger en rimlig kostnad för DN. Det finns ju fler och fler som bara vill ha digitalt. Tids nog finns nog inte PDF:en längre, men innan dess måste man kunna hitta en lösning som fungerar för både digitalt och papper.

  Jag tror också på en responsiv webb. Det löser många problem med de olika enheterna som folk använder, och ger DN ett bra sätt att uppdatera tidningen till alla digitala prenumeranter på en gång.

  Det som är extra trist i fallet med DN är att de hade ju en bra sida för mobiltelefonen (www.dagensnyheter.se) med dagens tidning inlagd. Att man kastar den sidan och byter den mot en webb-app med en PDF känns verkligen som fel väg framåt. Det hade varit bättre att arbeta vidare på den sidan så att den skalar till plattor och laptops, då får man åtminstone bara 2 ställen att uppdatera, PDF och webb.

  Låt oss hoppas att dina misstankar om en ny sida är på gång, då är jag villig att öppna plånboken igen. Men att få en PDF till min platta/telefon är jag inte särskilt sugen att betala för.

 • Alex

  Kort kommentar om tekniken:

  Nästan inget av det Johan Sverinson skriver är grund för att göra om DN-appen till dess nya format.

  Papperstidningen produceras inte i pdf-format.

  DN:s digitala medier gick med vinst redan 2002 när jag jobbade där. Det är papperstidningen som går dåligt.

  Nyhetsmaterialet i en dagstidning som DN produceras huvudsaklingen före kl 17 dagen innan leverans. Väldigt lite skrivs därefter.

  Den första upplagan av DN är klar redan på kvällen dagen innan papperstidningen levereras.

  Det krävs inget större manuellt arbete att skapa olika digitala versioner av tidningen när grundarbetet med rubriker, bilder och brödtext väl är gjort.

  Någon särskild redigering och formgivning görs inte för DN-appen, och även om DN är en morgontidning så går i stort sett all personal hem strax efter midnatt när den sista upplagan har gått till tryckeriet.

 • johan

  Obegripligt agerande från DN. De hade utan problem kunnat höja priset för gamla appen utan att tappa kunder.