Geografi som central utgångspunkt i vardagsportaler

Johan Berndtsson

Det vimlar av portaltjänster. Både "öppna" plattformar som man kan konfigurera själv (t.ex. Netvibes, Startsidan och My Yahoo), och mer nischade för personer med specifika intressen (Fotosidan, Moderskeppet, etc.).

För oss som internetanvändare är det fantastiskt att det finns så många bra tjänster där vi kan hålla koll på, eller förddjupa oss i, våra favoritämnen.

Dock finns det en utgångspunkt som jag fortfarande upplever som underutvecklad. Dessutom är det den utgångspunkt som är mest ofrånkomlig av alla, nämligen den plats vi befinner oss på.

Visst finns det stadsguider (t.ex. Allt om Stockholm), men dels är de så nedlusade med reklam att man knappt hittar något, och dels är detta ofta förbehållet de större städerna.

När jag så fick tipset om ivarberg.nu blev jag lite nyfiken och klickade på länken.

Ivarbergnu

Visst. Den är inte snygg, och den har en bra bit kvar till att bli verkligt nyttig. T.ex. borde väl lunchguiden ge mig en översikt över vad jag kan äta just idag, istället för att bara länka till en massa restauranger, men det är en bra start.

Men. Utöver det faktum att utgångspunkten är en geografisk plats gillar jag det översiktliga upplägget med de i huvudsak relevanta "flikarna" (Media, Kommunen, Länet, Bloggar...). För den som bor och arbetar i Varberg borde denna, om något år, kunna bli ett verkligt praktiskt vardagsverktyg för att hålla koll på vad som händer i stan.

Förhoppningsvis utvecklas också konceptet, så att att alla mindre städer får enkla portaler som ger en snabb översikt över vad som är på gång just i deras stad. Vem vet, kanske är det precis det som Robert Bengtsson och de andra på LBS Science Park har tänkt göra.

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar