Google Wave - en intranätdödare?

Johan Berndtsson

Idag avslöjade Google att de lanserar en ny tjänst, Google Wave.

I korthet är det en tjänst som kombinerar mail, IM, chat och filöverföring i ett enda gränssnitt. Att få ett vettigt sätt att utnyttja styrkorna (realtid, socialt) av IM-verktyg, chattar och microbloggar samtidigt som man får samlade konversationer och smidiga sätt att dela filer låter lite som drömmen för den som någon gång svurit över de begränsningar mail och intranät har.

...Är lite trött och vågar inte ge mig på någon alltför djup analys över vad Google Wave kommer att vara, men vill åtminstone göra följande reflektion:

En begränsning som stör mig med MÅNGA nuvarande applikationer och molntjänster, är att de inte till fullo utnyttjar internets underbara distribuerade natur. Distribuerat är snabbt och säkert, till skillnad från centrala servrar som är dyra och osäkra. (Detta är en av anledningarna till att jag är frustrerad över vissa krafters envetna kamp MOT distribuerade filsystem...) Kanske kan Google Wave vara ett sätt att få oss att bli bättre på att göra digitalt det vi redan gör analogt; spara information i varandras huvuden/på varandras hårddiskar. För hur många gånger har du fått en fil/presentation/mall/annat dokument skickat till dig från kollegor eller vänner som svarat på ditt rop på hjälp? Fler gånger än du hittat det du ville ha på ett snårigt intranät, måhända? Kanske kan Wave betyda att vi inte längre behöver föda servrar med våra viktigaste arbetsdokument, utan kan börja dela dem med varandra på ett mera behovsdrivet sätt. Lite så som många numera får sina bästa tips från sitt mänskliga nätverk på Twitter istället för att fråga Google.

Google Wave har såklart många andra intressanta aspekter. Bland annat finns redan en twitter-extension, Twave.

Genom att redan tillhandahålla öppna API:er visar Google att de en gång för alla lärt sig den viktiga läxan för vår nya tid; att man alltid lyckas bäst om ens produkt/idé är öppen också för resten av världen att bygga vidare och tjäna egna pengar på. Om du är en av utvecklarna som har tillgång till Wave, hör gärna av dig, vi är sjukligt nyfikna! :)

Lämna en kommentar