Grymma mobila enheter från 1700-talet

Sara Lerén

Bara en utfällbar del till...jag kan sluta när jag vill!

Bara en utfällbar del till...jag kan sluta när jag vill!

Nej, mobila enheter är inget nytt, men för att vara en riktigt grym produkt gäller det att tillfredsställa de viktigaste behoven på ett smart sätt.

Bilden på den överbelamrade schweiziska armékniven används ofta som ett exempel på featuritis eller vad som händer när en produktägare inte kan säga nej. Vissa går så långt som att säga att produktstrategi till större delen handlar om just nej-sägande, och vi har nog alla stött på uppblåsta system som blivit mer och mer svåranvända i takt med att funktionalitet lagts till utan att något tagits bort.

Chatelaine från Collectors weeklys artikel, bild av Genevieve Cummins

Chatelaine från Collectors weeklys artikel, bild av Genevieve Cummins

Chatelaines, viktorianska kvinnors motsvarighet till den schweiziska armékniven, är en skön kontrast och en påminnelse om att grymma mobila enheter inte är något nytt. Kvinnor bar sin chatelaine kring midjan, och den innehöll alla de verktyg hon behövde snabb tillgång till. En sömmerskas chatelaine kunde t.ex. innehålla en sax, en fingerborg och ett måttband medan en sjuksköterska hade en termometer och säkerhetsnålar på sin.

Jag ser fram emot en digital motsvarighet till en chatelaine som är såväl estetisk som praktisk och som enkelt kan bäras så att all viktig funktionalitet är lättillgänglig.

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Karin Karlsson

    Underbart, Sara! Chatelaine kände jag inte till sen tidigare...