Magisk Design tar Europa med storm

Ola Nilsson

Hallå där, David de Léon som är ute i Europa med föreläsningen Magisk design. Häromdagen var du i Belgrad och idag är du i Bratislava.

Man kan säga att du är ute i på en Donau-turné. Vad är det för föreläsning?

– Det är min föreläsning om trolleri och upplevelsedesign. En av mina stora passioner är trolleri. Jag har länge insett att det finns en massa användbar psykologi inom trolleriet som kan appliceras i upplevelsedesign. Trollkarlar kan ju, till vis mån, styra våra handlingar, forma hur vi upplever ett förlopp, och påverka hur vi sedan minns det förloppet. Torde ju vara användbart att kunna som UX-designer, eller hur, säger David de Léon, Director of Design and Innovation på inUse.

Vi har ju sett varianter av den i Stockholm, Malmö, Göteborg, men föreläsningen efterfrågas ganska mycket runtom i Europa, varför tror du? Vad har folk sagt som vill anlita dig?

– En bra dag lyckas jag underhålla, överraska, inspirera och även dela med mig av saker som man kan tillämpa som designer. En sak som jag märker, i samtalen efter mitt föredrag, är att folk inspireras att själva titta utanför designliteraturen för att bli bättre designers. Jag tror vi mår bra av att lite bredare influenser.

Snappar du upp några trender i UX-Europa? Nåt som intresserar dig såväl som UX:are och trolleri-entusiast?

– Designers verkar läsa och diskutera ungefär samma saker i hela Europa. Men en betydande skillnad är designmognanden hos våra kunder i olika länder, samt tillgången till utbildningar och litteratur på det egna språket. Tror att det är därför som jag blir bjuden till Ungern, Serbien och Slovakien.

Var hämtar du inspiration för trolleridelen, har du sett några shower på sistone?

– Jag köper och läser fortfarande en obscen mängd trolleriböcker. Hittade nyligen en säljare som kommit över en laddning trolleriböcker från 70-talet i nyskick. Där hittar jag udda saker som Youtube-generationen missar och som jag kan överraska med. För inte så länge sedan besökte jag också Irland och hade turen att pricka in Derren Browns turné. Han är vår tids främsta innovatör och showman.

Kan man se den i Sverige snart?

– Det får vi hoppas! Jag kör ju föredraget rätt ofta Jag är också sugen på att jobba om föredraget, bygga en workshop i ämnet, och kanske anordna en så kallad unconference. Sen kan man alltid boka Magisk design som inspirationsföreläsning via inUse Academy.


Se hela Academys utbud här!

Lämna en kommentar