HTC S710 slår iPhone med hästlängder

Johan Berndtsson

HTC S710 slår iPhone med hästlängder. I varje fall när det gäller SMS och att ringa upp någon från kontaktboken. Även om dessa tillkortakommanden inte är tillräckliga för att jag skall vilja byta tillbaka till min S710, så är de icke desto mindre frustrerande detaljer, på en annars helt OK telefon. Det betyder dock, att för den som bara skall använda sin telefon för att ringa och SMS:a sina kontakter så kan S710 mycket väl vara ett bättre val än iPhone.

Jag gillar verkligen min iPhone. Funkar bra som telefon, har en underbar mailklient, en fantastisk webbläsare, en bra filmspelare (ja, jag tittar faktiskt på film i min iPhone), och naturligtvis en schysst mp3-spelare. Men i två specifika, och ganska viktiga avseenden, är den betydligt sämre än den HTC S710 som jag hade förut.

Skicka SMS. Jag är ingen SMS-virtuos, men jag uppskattar mediets egenskaper. Att kunna skicka, eller få, korta meddelanden som inte kräver att man avbryter det man håller på med, är suveränt. Dessutom riskerar meddelandet inte att drunkna i den strida ström av mail flödar genom min inbox.

Att skriva text på HTC S710 är, i jämförelse med allt annat jag testat, en ren fröjd. Ett väl tilltaget fysiskt tangentbord, med taktil återkoppling så att jag känner när bokstäverna "tar".

Här slår den min iPhone med hästlängder. Litet tangentbord med små knappar, och jag måste hela tiden titta på skärmen för att veta om mon knapptryckning registrerades eller ej. Dessutom håller den hela tiden på att föreslå en massa irrelevanta ord när jag skriver... urk!

Tangentbord

Den andra saken som gör att jag ibland verkligen saknar min HTC är när jag skall ringa någon och letar i adresslistan.

Jag har drygt 600 personer i min kontaktlista. Med min HTC kunde jag hitta numret och ringa någon inom loppet av ett par sekunder. Bara genom att börja mata in siffror som motsvarar godtyckliga bokstäver i kontaktens namn så reduceras listan från 600 till det antal som innehåller den inmatade bokstavskombinationen.

Underbart. Snabbt som tanken och med 100% precision.

Att hitta en kontakt med iPhone är en övning i tålamod. Visst scrollar den mjukt och snyggt, men när det bara ryms 8 kontakter åt gången i på skärmen, och det inte finns några effektiva sätt att fitrera, så blir kontaktletandet i telefonen en mardröm.

Adressbok

Så. Även om dessa tillkortakommanden inte är tillräckliga för att jag skall vilja byta tillbaka till min S710, så är de icke desto mindre frustrerande detaljer, på en annars helt OK telefon. Det betyder dock, att för den som bara skall använda sin telefon för att ringa och SMS:a sina (många!) kontakter så är S710 sannolikt ett bättre val än iPhone.

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Peter Krantz

  I väntan på firmware 2.0 (som enligt uppgift skall innehålla en sökbar kontaktbok) kan du alltid titta på http://justanotheriphoneblog.com/wordpress/2007/10/25/new-app-iphone-contacts-search-call/

 • Johan Berndtsson

  Aha! Tack för tipset! /J

 • Tom

  En sak som inte alla har upptäckt, men som gör sökandet i kontaktlistan lite smidigare, är att man kan tappa på en av bokstäverna ute i högerkanten för att gå direkt dit. Men det fina (och lite mindre självklara) är att man kan dra med fingret över bokstavslistan för att hoppa en bokstav i taget. På det viset tycker jag det går hyfsat snabbt att komma rätt, även om jag också skulle vilja ha hederlig namnfiltrering. Du kanske hade koll på detta, men hellre ett tips för mycket än ett för lite till en iPhone-kollega i nöd... ;-)

 • Johan Berndtsson

  Tackar för tipset Tom! Jag använder detta idag, men dels kräver den lilla bokstavsraden ganska mycket precision, och dels så har jag ändå i snitt 30 namn att bläddra bland efter det att jag kommit till rätt bokstav... /Gnäll-Johan ;-)

 • Tom

  Hehe, jag förstår. Jag ligger själv på 29 i snitt, men brukar trösta mig med att det bara känns som 15 om man utnyttjar att man kan hoppa till T när man egentligen ska till andra halvan av S... :-)