Film-fredag med Garr Reynolds

Johan Berndtsson

I mitten av juni fick vi förmånen att träffa och lyssna på Garr Reynolds, keynote-talare på From Business to Buttons 2009 i Malmö. Garr har skrivit den bästsäljande boken "Presentation Zen" och driver bloggen med samma namn. Senare i år släpps hans nya bok "Presentation Zen Design". 


Varför du ska se hans keynote
I keynoten visar Garr hur zen-principerna kan tillämpas när du tänker och designar dina presentationer, men han poängterar även att vi bör ha zen i bakhuvudet när vi designar allt från webbsidor till mjukvaror. "Restraint", "simplicity" och "naturalness" är några av de zen-begrepp som Garr går igenom. Han slår hål på myten om att enkelhet och naturlighet skulle innebära någon form av snuttifiering av budskapen eller att vi förlorar djup. "Enkelhet är inte enkelt" får vi säga i kör på japanska, ett budskap som människor från Albert Einstein till företag som Apple och Google förstått. Annat godis från presentationen är bland annat underhållande exempel på Bill Gates slides då och nu, hur Al Gore lyckades bli en proffspresentatör och exempel från Bill Buxtons fokus på upplevelsen före "tinget i sig". 

Ur ett retoriskt perspektiv är Garr naturligtvis lysande, och med zen som hans inramande "story" för presentation- och designteknik får budskapen en exotisk och tilltalande touch, helt i enlighet med hans budskap. 

Du kan se hela keynoten här:Kort efterföljande intervju
På plats efter keynoten fick Johan Berntsson och jag möjlighet att intervjua Garr. Vi passade på att ställa frågan om varför han är så besatt av presentationsteknik och bad om tre tips för talare. Garr pratar också om sociala mediers betydelse - ur ett personligt perspektiv, för presentationen som genre och vad det innebär att vi nu kan twittra direkt med presentatörer på scen. 

En sak som jag verkligen håller med Garr om är att paradigmet att lägga upp presentationsslides efteråt, på till exempel slideshare, resulterat i att vi fått en slags kommunikativ hybrid: ett "slideoment" - det blir varken slides som de var ämnade som hjälpmedel i presentationer eller ett dokument. Den utvecklingen och andra effekter som sociala medier har på vår kommunikation har vi bara sett en spännande början på än så länge.Naturligtvis kan du följa Garr på twitter, presentationzen-bloggen och "mellantinget" på posterous

Lämna en kommentar