Hur du skriver bra felmeddelanden

Johan Berndtsson

Iphone_errormessage Det är inte svårt att skriva bra felmeddelanden. Ändå finns det så otroligt många dåliga. Exemplet här bredvid är hämtat från iPhone.

Varje gång jag sätter i min iPhone i mina gamla iPod-högtalare dyker detta felmeddelande upp. Och varje gång måste jag läsa meddelandet och tänka till innan jag svarar.

Jag vill ju inte stänga av telefonen bara för att jag vill lyssna genom högtalarna...

Detta tillbehör är inte gjort för iPhone. Ja eller Nej. Huh?

När du skriver felmeddelanden, tänk på att uttrycka rubriken som en fråga. Och de båda knapparna som alternativa svar på frågan. Texten däremellan använder du för att förklara varför meddelandet visas. Svårare än så är det inte.

/Johan Berndtsson

Uppdaterad: Förtydligande - exemplet på bilden visar alltså ett dåligt felmeddelande.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • marcus

    "Vill du aktivera flygplansläge för att minska störningar?" Ja eller Nej. Inget klockrent exempel måste jag säga.

  • marcus

    och nu läste jag inlägget igen... mycket bra exempel!! :)

  • Martin

    Jag stötte på ett väldigt underligt formulerat meddelande när jag hjälpte min svärmor att installera Office XP i helgen. http://www.marja.se/b/IMG_0067.JPG Det är konstigt att man valt att formulera sig på det sättet, helt utan en fråga, och sedan visa en Ja- och en Nej-knapp. "Du är på väg att bli frånkopplad. Vill du fortsätta att vara ansluten?" vore ju det korrekta sättet att skriva.